7 от 10 преболедували COVID-19 остават с дълготрайни последици

Седем от 10 души, хоспитализирани за COVID-19, не са се възстановили напълно пет месеца след изписването, според ново проучване във Великобритания, където властите считат за необходимо допълнително да проучат „удължения COVID“ за подобряване на грижите за пациентите, съобщава Си Ен Ен.

Оцелелите от коронавируса продължават да изпитват притеснения относно психическото и физическото си здраве. Всеки пети човек е развил ново увреждане и подобен брой не работят или трябва да сменят работата си заради здравето си, сочат заключенията на британски изследователи.

Хората, които най-вероятно са имали продължителни симптоми, са бели жени, които са развили тежки случаи на COVID -19. Те също имат поне две състояния, които ги излагат на по-висок риск от сериозни заболявания, като диабет, астма или сърдечни заболявания.

"Резултатите ни показват голяма тежест от симптоми, психични и физически здравословни проблеми и доказателства за увреждане на органите пет месеца след изписването с COVID-19," заяви Рейчъл Евънс в изявление. Евънс е доцент в Университета в Лестър и консултант по въпросите на дишането в болниците в Лестър.

"Ясно е също така, че онези, които са се нуждаели от механична вентилация и са били приети в реанимация, се възстановяват по-дълго", каза тя като отбеляза, че голяма част от разнообразието от постоянни проблеми се обяснява с тежестта на заболяването. Това показва, че има други основни причини.

Националното проучване във Великобритания разглежда 1077 души. Всички са изписани от болници между март и ноември 2020 г. Сред тях 67% са мъже и 36% са жени. Освен това 50% са имали поне две състояния, които ги излагат на риск от развитие на сериозно заболяване.

5 месеца по-късно повече от 90% са имали поне един персистиращ симптом

Когато участниците са проследени пет месеца по-късно, само 29% казват, че се чувстват напълно възстановени. Повече от 90% от хората са имали поне един персистиращ симптом и най-често са имали девет продължаващи симптома.

10-те най-чести симптома са мускулна болка, умора, физическо забавяне, нарушено качество на съня, болка или подуване на ставите, слабост на крайниците, задух, краткосрочна загуба на паметта и проблеми с мисленето с яснота, според проучването, което не е рецензирано.

Психичното здраве също е засегнато. Повече от 25% от хората са имали клинични симптоми на тревожност или депресия, а 12% са имали симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Участниците са разделени на четири групи въз основа на тежестта на симптомите, когато са проследени. Категориите са много тежки, тежки, умерени и леки. 46% от хората са били в последната група.

Каква може да е причината?

Въз основа на групите изследователите също така идентифицират потенциална причина за тези трайни ефекти върху здравето.

Пет месеца след изписването, пациентите с най-тежки симптоми са имали по-високи нива на протеин, наречен С-реактивен протеин. Този протеин е свързан с възпаление в тялото, обясни Луиз Уейн. Уейн е директор на изследванията на дишането в Университета в Лестър и участник в изследването.

"От предишни проучвания е известно, че системното възпаление е свързано с лошо възстановяване от болести в целия спектър от заболявания", каза Уейн.

В групите персистиращото възпаление в тялото, определено от този С-реактивен протеин, е свързано с тежестта на симптомите, но не и с тежестта, с която COVID-19 засяга пациентите, когато са били в болница.

„Също така знаем, че автоимунитетът, при който тялото има имунен отговор към собствените си здрави клетки и органи, е по-често при жените на средна възраст. Това може да обясни защо синдромът след COVID -19 изглежда по-разпространен в тази група. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно процесите “, обясни той.

Понастоящем изследователите призовават за по-нататъшни грижи за оцелелите от коронавирус.

„Нашите открития подкрепят необходимостта от проактивен подход към клиничното проследяване с холистична оценка, която включва симптоми, психическо и физическо здраве, но също така и обективна оценка на познанието“, казва Крис Брайтлинг, професор по респираторна медицина в Университета в Лестър и главен изследовател на изследването.

„Продължителното проучване на траекторията на възстановяване за по-дълъг период, съчетано с по-добро разбиране на биологията, лежаща в основата на симптомите след COVID -19, ще насочи по-нататъшни подходи за клинично управление след инфекция с COVID-19 ", казва той.

Участниците в проучването ще бъдат оценени отново на 12 месеца, за да се съберат повече данни за дългосрочното въздействие на COVID-19.

Професор Крис Уити, главен медицински директор на Великобритания и съдиректор на Националния институт за здравни изследвания, заяви в изявление: „Важно е да разберем какви точно са различните елементи на това, което в момента се нарича„ продължителен COVID “, така че можем да ръководим действия за предотвратяване и лечение на хора, които страдат от дългосрочни последици”.

„Знам, че„ удължения COVID “ може да има трайно и изтощително въздействие върху живота на засегнатите и съм решен да подобря грижата, която можем да предоставим“, заяви в съобщение министърът на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство Мат Ханкок.

„Изследвания като това ни помагат бързо да развием разбирането си за въздействието на болестта и работим за разработване на нови изследвания, за да можем да подкрепяме и лекуваме хората“, добави той./ БГНЕС