Проблемите, вълнували Бърнард Шоу преди 70 години, още търсят решение

Макар и 70 години след смъртта на Джордж Бърнард Шоу, той все още има своето влияние върху 21 в. Той се занимава много сериозно с проблемите на бедността, правата на жените, с неща, които дори и в 21 в. продължават да ни вълнуват и продължават да търсят своето решение.

Това каза пред БГНЕС посланикът на Ирландия у нас Майкъл Форбс, който откри изложба, посветена на ирландския драматург и писател.

Посланикът на Ирландия у нас Майкъл Форбс

Изложбата е подредена в фоайето на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". До 22 ноември посетителите ще могат да научат повече за живота и мисията на Шоу, а също и да видят новия документален филм „Оценката за Шоу”.

„Изложбата се казва „Съдейки Джордж Бърнард Шоу“. Тя съвпада и с излизането на новата биографична книга, носеща същото заглавие. Четивото е написано от автора, критик и академик Финтан О'Тул и е издадена от Кралската ирландска академия. Както книгата, така и изложбата обръща внимание на 92-годишния му живот и 70 г. откакто той си е отишъл. Шоу е известен драматург, но също така, той е и една политическа фигура, която взима дейно участие в събитията от началото на 20 в. За него може да се каже, че неговото творчество е свързано и с политическия му живот“, каза Форбс.

Той благодари на директора на библиотеката доц. Красимира Александрова за домакинството и партньорството.

От своя страна тя припомни, че ирландският драматург, писател, пътешественик, публицист, критик и общественик Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература за 1925 г. като при получаването ѝ отказва паричната стойност и приема само медала.

„Творчеството на Шоу е популярно в България. Неговите пиеси „Пигмальон“, „Професията на госпожа Лоран“, „Домът на разбитите сърца“ и др. са често поставяни на наша сцена. Може би заради блестящите афоризми и остротата на неговия език“, заяви тя.

Доц. Александрова подчерта, че библиотеката притежава много негови произведения, но първото регистрирано заглавие при тях е от 1909 г. и това е комедията „Фарисей“, издадена в Кюстендил и отпечатана в печатницата на братя Дюлгерови. /БГНЕС