70% от испанците са напълно ваксинирани

70% от населението на Испания вече е със завършен ваксинационен цикъл срещу коронавирус. Този процент беше достигнат с две седмици закъснение от предвидените в плана на правителството срокове, но властите обясняват забавянето с отпускарския сезон. Въпреки това премиерът Педро Санчес нарече процеса на ваксинация "най добрият урок по патриотизъм" и благодари на сънародниците си за проявената отговорност да се ваксинират без това да е задължително.

34 седмици след началото на процеса на ваксинация в Испания, напълно ваксинирани са над 33 милиона и 370 хиляди души и са поставени 66 милиона и 100 хиляди дози от различните ваксини срещу Covid-19. Следвайки плана за ваксинация, първи бяха ваксинирани най-уязвимите групи като медицинските работници и обитателите на старческите домове, а след това стриктно се спазваше реда по възраст.

Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас страната трябва да бъде давана за пример, защото за по-малко от година намали смъртността от коронавируса от 12,9% по време на първата вълна до 0,1 на сто през петата.

В момента се обмисля дали на рисковите групи да бъде поставяна трета доза и се бърза с ваксинацията на учениците преди началото на учебната година. Премиерът на региона на Мадрид Изабел Диас Аюсо увери, че на първия учебен ден "около 85% от учениците между 12 и 19 години ще бъдат с поне една доза ваксина".. Ще ваксинират и 221 афганистански бежанци, които испанските власти изведоха от Кабул и сега са в Кастилия и Леон./БГНЕС