7000 крачки на ден намаляват риска от смърт с до 70%

7000 крачки на ден в средна възраст може да поддържа артериите на човек здрави и да намали риска от смърт с до 70%, заключава ново проучване. Констатациите на изследователи от цяла Америка показват, че този по-нисък брой е достатъчен за защита срещу сериозни сърдечни усложнения - вместо обичайната препоръка от 10 000 крачки на ден.

Изследването обхваща група възрастни между 38 и 50 години, които правят най-малко 7000 крачки дневно, и открива, че тези хора са с много по-малък шанс да умрат през следващото десетилетие. Смъртността сред белите и черните участници е спаднала съответно с 63 и 70 процента в сравнение с заседналите им връстници.

Авторите на изследването също са установили разлика между мъжете и жените, които повишават ежедневния си брой стъпки. Смъртните случаи сред мъжете са спаднали с 58%, но този процент е до 72% сред жените.

„Това проучване установи, че по-големият дневен обем на стъпките е свързан с по-малък риск от преждевременна смъртност от всички причини сред черно-белите жени и мъже на средна възраст“, ​​казва водещият автор д-р Аманда Палух от Университета в Масачузет, Амхърст, за списанието JAMA Network Open.

2110 доброволци са носели акселерометър от 2005 до 2006 г. и изследователите са ги следвали средно близо 11 години. Всички доброволци участвали в програма, разглеждаща рисковете от коронарна артериална болест.

„Участниците, които са правили поне 7000 крачки на ден, в сравнение с тези, които са правили по-малко от 7000 крачки на ден, са били с от 50% до 70% по-нисък риск от смъртност“, пишат изследователите.

С бързи темпове на средностатистическия човек са необходими около 70 минути, за да изпълни това упражнение, в сравнение с около два часа при 10 000 крачки. Проучването обаче добавя последни доказателства, предполагащи, че този брой е прекалено голям.

„Предприемането на повече от 10 000 крачки на ден не е свързано с по-голямо намаляване на риска от смъртност“, съобщава екипът.

Световната здравна организация съветва възрастните да извършват поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност или 75 минути интензивна физическа активност седмично.

„Физическата активност осигурява значителни ползи за здравето при много състояния, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и няколко вида рак, както и подобряване на качеството на живот", твърдят изследователите.

Резултатите подкрепят предишни изследвания, според които увеличаването на ежедневните крачки сред най-малко активните може да добави години към живота им. Анализ в Норвегия също открива, че увеличаването на броя на крачките намалява смъртността с до 57 процента. Две по-ранни проучвания в САЩ установяват, че само 4000 крачки на ден намаляват смъртността с около 30 процента. /БГНЕС