71% от гражданите на РС Македония са срещу българските искания

Новата блокада на процеса на членство на РС Македония в ЕС не променя значително подкрепата на обществеността по този въпрос. През 2021 г. 68% от населението на страната поддържа идеята за членство в ЕС. Една трета смята, че РС Македония никога няма да стане член на Евросъюза, а една трета има нереалистични очаквания, че държавата може да бъде приета в европейския клуб през следващите 5 години.

Това показват резултатите от проучване за представите за ЕС, в резултат на което бяха изработени два документа: „Анализ на общественото мнение за македонския процес на интеграция в ЕС (2014 – 2021)“ и „От похвали до разочарования: 2021 Анализ на общественото мнение относно процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз“, изготвени от Института за демокрация с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

В заключенията на анализа се посочва, че наложените български искания за премахване на ветото определят пътя на Северна Македония към ЕС. Резултатите от проучването показват, че отстъпките не са приемливи за две трети или повече от анкетираните.

Резултатите от изследването показват още, че голяма част от гражданите не са склонни да приемат българските искания, дори това да означава деблокиране на процеса на евроинтеграция.

Две трети или повече от анкетираните смятат, че Северна Македония не трябва да отстъпва пред българските искания, свързани с историята (71%), условието за езика (79%) и правата на българите в Северна Македония (65,4%)

Най-силната междуетническа връзка съществува по отношение на езика. Македонците (86,8%) и албанците (61,4%) не биха подкрепили приемането на това българско искане, показва анализът.

Основният извод от анализа показва, че във време на намалено доверие в ЕС без видими промени в процеса на присъединяване към ЕС, гражданите се чувстват по-дезориентирани от всякога. Респондентите успяват все по-трудно да идентифицират потенциален съюзник на страната, което показва повишено объркване сред населението, се казва в проучването.

Наблюдава се значителен спад в процента на открито евроскептични респонденти и има междуетническа разлика в подкрепата за членство в ЕС между двете най-големи етнически общности в страната - македонци и албанци. Изключително висок процент на етническите албанци - 82%, подкрепят членството на РС Македония в ЕС срещу 63% от етническите македонци.

80% от населението придава известно значение на процеса на присъединяване към ЕС. Почти 40% от анкетираните са убедени, че страната е готова за членство, което отразява липсата на информация за процеса на присъединяване. Повече от една трета от населението смята, че страната не е постигнала никакъв напредък в процеса на присъединяване спрямо 2020 г., показва анализът.

Македонците са по-песимистично настроени от албанците относно напредъка на процеса на присъединяване към ЕС през последната година. В по-голямата си част 43% обвиняват препятствията, поставени от съседни държави-членки на ЕС, за това, че не са постигнали напредък в процеса на присъединяване и че страната не е член на ЕС. Повече от една трета от населението дава приоритет на вътрешните фактори като причина за липсата на напредък в процеса на присъединяване.

Това показва и е индикатор, че населението няма информация за пътната карта и времевата рамка на процеса на присъединяване.

Очакванията за подобряване на стандарта на живот благодарение на членството в ЕС остават най-често срещаният фактор за подкрепа. Икономическо развитие, намаляване на безработицата, качеството на живот и подобряване на инфраструктурата се смятат за ключови области, върху които членството в ЕС ще повлияе положително.

Фактори като идентичност и ценности остават най-доминиращите причини на евроскептицизма. Недоволството от конституционните промени в страната, културните заплахи срещу националната идентичност и загубата на суверенитет са посочени като важни мотиви за решението на респондентите да не подкрепят членството на Македония в ЕС.

Съединените щати се възприемат като най-влиятелния чуждестранен фактор в РС Македония (45,1%). На второ място с 19% са респондентите, отговорили с „не знам“.

Възприетото влияние на ЕС в страната е намаляло до най-ниското ниво за последните две години - от 44,8% през 2019 г. до 9,5% през 2021 г. Само няколко македонци виждат ЕС като най-влиятелния субект (7,8%).

53% от анкетираните не виждат Евразийския съюз като алтернатива на ЕС. /БГНЕС