72г. от разстрела на студентите в Струмица от режима на диктатора Тито

Днес се навършват 72 години от жестокото убийство в Струмица на петимата македонски студенти от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито, предаде репортер на БГНЕС.


Петимата младежи са симпатизанти на ВМРО и се борят за отделянето на Македония от Югославия.

Борис Белев (22г.), студент по физика, Стево Топчев (19г.), студент по право, Георги Костуранов (21г.), студент по медицина, Георги Ярмов (22г.), студент по геология и Мирко Пецев (23г .), студент по право, се превръщат в символ на жертвите на Македония от Титовия режим. Тяхната групова снимка става и един от символите на най-старата емигрантска организация на македонските българия - Македонската патриотическа организация /МПО/ в САЩ и Канада.

Младежите са убити на 13 август 1951. недалеч от село Дорломбос, в планината Беласица. Всички те са застреляни с по два куршума - един в сърцето, а другия в главата.

Преди да бъдат екзекутирани студентите са били в нощен клуб откъдето са изведени от агенти на зловещата държавна сигурност УДБА на югославския режим. След разстрела агентите на УДБА изпотрошават костите им. Случаят получава широк международен отглас, а скоро след това в Ню Джърси, САЩ, и в Сао Пауло, Бразилия, Македонската патриотична организация създава свои структури с името „Струмишката петорка“.

Телата на младежите на следващия ден са оставени пред сградата на общината покрити с найлони. Четирима от тях са погребани в присъствието на техните близки извън гробището, а петият Борис Белев е погребан в протестантското гробище в града. Всички те са обявени от режима в Белград и Скопие за "национални предатели". /БГНЕС