75% от училищата още не са увеличили учителските заплати

Само 25% от училищата у нас са увеличили заплатите на своите преподаватели с 12.3%, както предвижда подписаният в края на март т.г. анекс към колективния трудов договор в системата на народната просвета.

За това сигнализираха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те настояват за спешни указания от просветния министър Николай Денков, които да дадат знак на директорите незабавно да повишат преподавателските възнаграждения.

"По информация на КТ "Подкрепа" само 25.1% от работещите в системата на средното образование са подписали допълнителни споразумения към индивдуалните трудови договори за новата работна заплата. Част от колегите директори очакват промени в Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда, а други очакват инструкции от МОН или работодателските организации", посочват оттам. И призовават акад. Денков през РУО в страната да даде указания на директорите на образователните институции "незабавно да пристъпят към увеличение на работните заплати в унисон с договореностите в последния Анекс, а именно -12.3% средно увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти".

От профсъюза добавят, че около 15% от училищата, участвали в тяхно изследване, са заявили, че в техните образователни институции няма да има достатъчно средства да се спази договореното в Анекса увеличение. "96% от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10% увеличение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното увеличение", посочват оттам. Затова и смятат да предложат на правителството пореден 10% скок на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. "Синдикат "Образование" ще отстоява увеличение на работната заплата с 10% с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия", заканват се още оттам. Информацията е на "Сега". /БГНЕС