77 "Веспа" мотора изпъстриха планинския летен пейзаж в Банско

Курортният Банско ще запомни изминалия уикенд с десетките цветни мотори, които озвучаваха улиците на градчето от петък до неделя, когато бе домакин на организираните от „Веспа клуб България” BULVESPA DAYS 2022, предаде репортре на БГНЕС.

93 души със 77 мотора на легендарната италианска марка „Vespa” пристигнаха в Пирин, за да участват във втората международна среща на собствениците и любителите на марката у нас.

Освен от всички краища на България, на собствен ход пристигнаха участници от Сърбия, Гърция, Германия, Полша и Румъния. Всички ентусиасти пътуваха на собствен ход със 125, 200 и 300-кубикови мотори, като само два с по-малка кубатура бяха докарани с микробус. Участникът, навъртял най-много километри, се оказа от гръцкия остров Крит.

Основната движеща сила в организацията на най-голямата Веспа среща в България досега, президентът на Веспа клуб България Руслан Нинов сподели пред БГНЕС, че годишно само с мотор навърта между 12 и 15 хиляди километра. Една от „осите” му е от 1965 година.

Да караш „Веспа” е въпрос на чест и всеки, който кара такъв мотор изпитва свобода, казва Руслан.

На снимката: Руслан Нинов

Като президент на българския клуб целта му е и за в бъдеще да привличат хора, с които да споделят страстта и любовта към този мотор, олицетворяващ свободен дух и артистичност.

„Веспа клубът е с членска маса над 100 души, които постоянно пътуват, обменят опит и се забавляват с любимите машини. Клубът е член на европейския и на световния Веспа клуб”, каза още Нинов.

Всички по-големи държави организират веднъж годишно такива срещи, на които събират своите последователи, членове и фенове. Първите „Веспа дни” у нас бяха организирани още през 2018 година, а домакин тогава бе възрожденското градче Копривщица.

След Банско идва ред и на тазгодишното издание на "Веспилиада". "Веспилиада 2022" е инициатива, организирана от сформирания през 2020 г. Vespa клуб „2% Brothers” и пресъздава типичното италианско рали, зародило се в Сицилия, което има за цел да измине 1000 километра. Освен 100% хубаво изживяване, инициативата има за цел да покаже на чуждестранните участници красотите и богатата история на България. /БГНЕС