8-ми март е ден за политически диалог и активизъм, не само празник

Шествие за правата на жените в София за трета година в Международния ден на жената, предаде репортер на БГНЕС.

8-ми март е ден за политически диалог и активизъм, не само празник

Събирането на участниците започна в 18 часа пред Министерския съвет. Самото шествие тръгна от триъгълника на властта в 19:30 часа към Орлов мост.

„Шествието цели да напомни, че това, по-скоро е ден за политически разговор и активизъм за постигане на равнопоставеност на половете в България“, заяви Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените, които за трета поредна година организират шествието в партньорство с други организации.

„Шествието има пет искания. Първото и най-важно е свобода от насилие и справяне с насилието над жените и домашното насилие, което е провокирано от стереотипите за ролите на мъжете и жените в обществото. Второто искане е гарантиране на репродуктивните права на жените, т.е. справяне със заплахата, която грози България от забрана на абортите. Третото, което искаме е равнопоставеност не само в обществената сфера, но и в дома като разбием стереотипа, че домашната работа задължително е женска. Четвъртото искане е социално-икономическа равнопоставеност на жените, т.е. да бъде преодоляна разликата в заплащането на труда. Петото ни искане е овластяване на всички уязвими групи жени и гарантиране правата на мигрантки, жени от малцинствата, жени с увреждания и др.”, обясни исканията Дерменджиева и добави, че жените и момичетата не са съгласни да ги е страх да ходят сами по улиците вечер, както и, че не приемат сексистките шегички, с които се сблъскват ежедневно.

Според Глория Филипова от фондация „Билитис“, които са съорганизатори на шествието, големият проблем е липсата на права от домашно насилие на хора от ЛГБТ обществото. „Живеем в патриархално общество, в което жените са подчинени. От там излизат много проблеми като се започне от липсата на закрила в случай на домашно насилие, липса на закрила от престъпление от омраза, защото си гей. Тези престъпления не са включени в нашето законодателство“, каза Филипова и добави, че до разследване се стига само ако има телесна повреда.

Проблемите могат да се решат, но затова е необходима политическа воля достатъчно, за да се постигнат всички нужни промени.

8-ми март е ден за политически диалог и активизъм, не само празник

„Престъпленията на база пол не влязоха заедно с промените на ГЕРБ. Вече имаме домашното насилие в Наказателния кодекс, но насилието над жените не е само домашно. То е сексуално насилие на работа, в училище, в университета“, добави Глория Филипова.

Според нея и останалите присъстващи Истанбулската конвенция е щяла да разреши проблемите, касаещи защитата на жените. Те са убедени, че най-важното нещо, което е заложено в нея е превенцията. Дерменджиева коментира, че от всички държави, които не са ратифицирали Конвенцията, България е единствената чиито Конституционен съд да я е обявил за противоконституционна, което според нея е едно голямо черно петно върху имиджа на страната ни.

Мъжете също подкрепиха шествието

Своята подкрепа да даде е дошъл да даде и Александър Филипов.

„Правата, които жените са извоювали през последния век, днес трябва да се отстояват. Трябва да се затвърждават. Домашното насилие е един от големите проблеми на жените. Статистиката показва, че почти всички убийства на жени са извършени от мъже, повече от техни партньори. Отношението в дома и на улицата също е проблем. Късата пола е право, не провокация. Ние като мъже също трябва да ги подкрепяме“, заяви Александър.

Според него приетия закон за домашното насилие не е адекватен, защото криминализира домашното насилие едва когато то стане системно, което е абсурдно.

Жените настояха още да се приемат всички сигнали насериозно и да се реагира светкавично. /БГНЕС