Представят 40 години по-късно 8 непоказвани творби на Баския

Повече от четири десетилетия след отмяната на спорна изложба в Италия на Жан-Мишел Баския и неговите галеристи, включваща 8 новопоръчани творби, нова изложба събира всички произведения за първи път.


"Баскиа: Модена", която ще бъде открита следващия месец във Фондация "Бейелер" в Базел, Швейцария, включва "Вината на златните зъби", продадена за 40 милиона долара в Christie's през 2021 г.


Баския е поканен да направи творбите за еднократна изложба през 1982 г. от италианския галерист Емилио Мацоли, който му предоставя работни помещения и материали за рисуване. Художникът на графити рисува върху изхвърлени платна, използвани от друг художник, Марио Шифано, като написва на гърба им "Модена". Но усложненията, свързани с плащането на творбите, водят до отмяна на планираната изложба в Европа, точно когато той достига световна слава.

Понастоящем всяка от тези творби се съхранява в осем отделни частни колекции в САЩ, Азия и Швейцария.

Една от осемте творби на Модена, "Без заглавие, 1982 г.", е продадена за 85 млн. долара през май 2022 г.


Баския изтъква в интервю за "Ню Йорк Таймс" през 1985 г. колко много не харесва преживяванията в Модена.

"Подготвиха ми го така, че трябваше да направя осем картини за една седмица", казва той.

Той описва колко страстно е мразел работните помещения, предоставени за изложбата, като казва, че се е чувствал "като във фабрика".

След отмяната на изложбата творбите намират нови купувачи чрез нюйоркския дилър на Баския - Анина Носей.

"Картините от Модена" имат няколко общи мотива и стилистични особености, сред които присъствието на монументална черна фигура и фон от широки, жестикулационни и експресивни мазки на четката, като акцентът е поставен върху човешкото и животинското тяло, се казва в изявление на Фондация "Бейелер".

"С всяко следващо поколение значението на творчеството на Баския се увеличава все повече. Неговото съчетание на образи и думи, отнасящи се до високата и популярната култура, историята, науката, социалната и икономическата несправедливост, наистина изпреварва времето си и днес е по-актуално от всякога", разказва Сам Келер, директор на Фондация "Бейелер" за The Art Newspaper, партньор на Си Ен Ен Стайл.

Той допълни, че за първи път картината на Модърн ще бъде показана заедно.

Средната застрахователна стойност на всяка от тези творби е 100 млн. долара, като групата от осем творби е на обща стойност 800 млн. долара, по данни на фондацията.

Произведенията на Баския продължават да преживяват ценови бум, като основните творби на покойния американски уличен художник доминират в сезона на продажбите в Ню Йорк този месец. "Изглед към луната" от 1984 г. от колекцията на покойния музикален магнат Мо Остин ще бъде предложена в Сотбис на 16 май с висока оценка от 10 млн. долара. Същата седмица Christie's ще предложи "El Gran Espectaculo (Нил)" от 1983 г. от колекцията на италианския моден дизайнер Валентино Гаравани на 15 май с оценка от около 45 млн. долара. /БГНЕС