8 ранени след руски удар по исторически музей в Одеса

Руски удари по Одеса раниха най-малко осем души и повредиха исторически музей, предаде АФП.


Снимки, публикувани от градските власти и музея, показват отломки и парчета стъкло на пода на Одеския музей на изящните изкуства.

Някои стени са напукани, а някои картини изглежда са били изхвърлени на земята от силата на експлозията.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна, Емине Джепар, заяви, че е "дълбоко възмутена" от удара.

"Умишленото разрушаване на културни обекти е престъпление срещу украинското наследство", осъди тя и призова за "силен международен отговор и незабавни действия от страна на ЮНЕСКО".

Изпълняващата длъжността директор на музея Катерина Кулай заяви, че в момента се извършва оценка на "(потенциалните) щети, невидими с просто око".

По-голямата част от изложените творби са били "евакуирани", заяви Олег Кипер, служител на регионалните власти.

"Рисунките и картините в настоящите изложби не са били повредени", заяви той в Телеграм.


Киев обвини Москва, че е изстреляла четири ракети и е пуснала бойни дронове от окупираната от Русия украинска територия.

В Одеска област са ранени осем души, съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

Ударите са засегнали и около двадесет сгради и инфраструктурни обекти, чийто характер не се уточнява.

Украйна също така се опасява, че Москва ще започне системни атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, както направи миналата зима, принуждавайки милиони хора да останат без отопление и електричество.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Йермак предупреди, че зимата ще бъде "много трудна". "Русия се готви, така че и ние трябва да се подготвим", каза той.

Киев поиска от западните си съюзници да засилят противовъздушната му отбрана, за да противодействат на опасенията от засилване на руските удари през зимата.

В Херсонска област, също в южната част на страната, сгради са били поразени от ракета, съобщи губернаторът Олександър Прокудин.


Една от тези сгради "е ударена за трети път от врага", каза той и добави, че ударът е ранил един жител.

Украинските военновъздушни сили обявиха, че "петнадесет Шахед (безпилотни летателни апарати) и една управляема въздушна ракета Х-59 (са) били свалени".

Накрая Украйна съобщи, че на 3 ноември руска ракета е причинила смъртта на 19 нейни войници.

На 5 ноември украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще бъде проведено разследване на обстоятелствата на тази "трагедия, която според него е можело да бъде избегната".

Украинските служби за сигурност обявиха, че е започнало съдебно производство за "небрежно поведение на служебно военно лице".

В южната част на Русия два украински дрона бяха свалени във Воронежката област, без да причинят жертви или щети, по думите на областния управител Александър Гусев. /БГНЕС

Тагове: