80 000 посрещнаха папата в Трансилвания

Папа Франциск, който е на тридневна визита в Румъния, пристигна в Миеркуря Чук в Трансилвания, където се срещна с представители на католическата общност и посети най-голямото унгарско светилище Шумулеу Чук.

Въпреки лошото време и дъжда, около 80 000 католици очакваха понтифа, съобщават румънските медии.

Папа Франциск отслужи меса в манастира „Света Мария“, сред присъстващите е и министър-председателят Виорика Дънчила, няколко министри и унгарският президент Янош Адар, който пристигна специално със съпругата си за тържественото събитие.

Заради тежките климатични условия – буря, придружавана от дъжд и гръмотевици – папата трябваше да се откаже от първоначалния си план да пристигне с вертолет. Той избра автомобил и пътят му до Миеркуря Чук отне три часа. От там той ще продължи с автомобил до Таргу Муреш, откъдето ще излети за град Яш в Молдова, преди да се върна обратно в Букурещ.

В Трансилвания, която до преди 100 години беше част от Австро-Унгария, има голяма католическа общност. Тя е съставена предимно от местното унгарско малцинство, което е над милион и половина души. Наличието на голяма католическа общност отличава Румъния от България и Македония, две други православни държави, които папата посети в началото на май. /БГНЕС