80-годишната Мария: Пратих и внука си да отиде да се ваксинира

Едни одобряват и приветстват зелените сертификати, други – не и смятат, че са дискриминирани. За да „угодят” на първоначалното остро недоволство у много хора и представители на бизнеси, здравните власти обявиха няколко дни отсрочка, както и, че е сертификатът за ваксина след поставена първа доза ще е валиден.

Междувременно статистиката към 17.00 часа отчете, че за по-малко от 12 часа днес са поставени 23 206 дози от ваксините срещу COVID-19.

Какви все пак са настроенията на хората спрямо въвеждането на зелените сертификати, валидни за всички обществени дейности на закрито, провери кратка и непредставителна репортерска анкета на БГНЕС:

„Това е ужасно. Това е дискриминация и нарушаване на Конституцията на Република България. Не може да те принуждават да се ваксинираш. Извиват ти ръцете в момент, в който ти казват „Не, не е задължително да се ваксинираш“, но утре ще те изгонят от работа. Какво правим тогава?”, сподели Люси.

По думите ѝ тази мярка може би ще продължи до зимата, след това нещата ще се успокоят.

„Аз идвам от Холандия, където няма абсолютно никакви маски никъде. Дори в магазини и на закрити пространства. Ако държавата се намеси като компенсации за бизнеса, е възможно да се въведе и локдаун, но това какво ще помогне? В днешно време всички станаха вирусолози, но това със зеления сертификат вече прекрачи всякакви граници. Това просто не е честно“, допълни тя.

Росица Иванова също изрази мнение, че зеленият сертификат носи силен дискриминационен импулс.

„Не съм съгласна с въвеждането на зеления сертификат. Аз например имам автоимунно заболяване и не мога да си поставя ваксина. Сега какво, трябва непрекъснато да ходя на някакви изследвания, за да се възползвам от определени услуги? Това е някаква форма на дискриминация, нарушават ми се правата. От 30 години съм с автоимунно заболяване, всеки ден ли да ходя на тестове? Не мога да си сложа ваксината, защото имам няколко алергии, включително към антибиотици, към природни продукти, какво мога да направя в този случай?“, попита реторично жената.

Според нея мярката като цяло е безсмислена. Тя каза още, че би било смешно да се въведе пълен локдауйн, защото ще трябва да се излиза с пропуски от населените места, както беше през март 2020 г.. Абсолютна грешка било затварянето на парковете и градините. Безсмислица било човек да отиде на вилата си, където щял да бъде сам и да не зарази никого.

„Същият резултат беше и в Англия, където въведоха аналогичен локдаун. И какво спечелиха? Нищо. Не мисля, че това е решение“, уточни Иванова.

Мария пък смята, че ниските нива на ваксинация се дължат на недисциплинираността на народа ни.

„Аз съм за зелените сертификати, защото съм ваксинирана въпреки възрастта ми – 80 години. Чувствам се добре и съм доволна. Цяла Европа има 90% ваксинация. Смятам, че мярката беше адекватна, но не зная колко време ще продължи. Нашият народ не е дисциплиниран, не се спазва нищо. Минавам с метрото и долу на Софийския университет виждам такава огромна опашка от млади хора, желаещи да се ваксинират. Може би това се дължи на факта, че в днешно време повечето работни места препоръчват ваксинация. Просто се впечатлих. В това число пратих и внука си да отиде да се ваксинира“, каза тя.

БГНЕС припомня, че от полунощ в страната са в сила нови противоепидемични мерки. Зеленият сертификат е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито. Има се предвид посещения на заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти.

Макар заповедта да влезе в сила, властите все пак дадоха отсрочка. До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, каза по-рано днес Стойчо Кацаров. /БГНЕС