83 хиляди са намерили работа, 108 хиляди са я загубили от началото на 2021

През месец април за пръв път от началото на годината броят на намерилите работа започва постепенно да изпреварва броя на безработните, предаде репортер на БГНЕС.

108 хиляди са безработните в страната от началото на годината до 2 май. Пикът на новорегистрираните безработни се пада на седмицата след настъпването на новата година – от 4 до 10 януари.

Броят на започналите работа за същия период на годината е 83 хиляди души, сочат данните на Агенцията по заетостта. От началото на април започва бавно да расте броят на заетите хора, които изпреварват броя на безработните.

Само за последната седмица от 26 април до 2 май на работа са постъпили 4 069 души. Най-много хора са намерили препитание в столицата – 524 души, следвана от големите градове – Благоевград /349/, Варна /304/ и Бургас /291/. На обратния полюс се намира град Видин, където са започнали работа едва 38 души. В бившата промишлена столица на България, град Габрово, работа са намерила 76 души.

Населението в трудоспособна възраст в България възлиза на 4,1 милиона души, сочат последните данни на Националния статистически институт. /БГНЕС