9 дни "Вера Су" си остава прикован край Камен бряг, времето се влошава

Девет дни станаха от както корабът "Вера Су", превозващ хиляди тонове азотни торове, е прикован в морето при защитената зона Яйлата, близо до Камен бряг. Операцията по разтоварването бе спешно прекратена, след като химикали бяха изсипани в морето. Опасенията от екокатастрофа остават. Днес трябва да се направи само укрепване на кораба и обследване на здравината му, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Във вторник представителите на институциите, пристигнали на място, направиха извода, че държавата не е обезпечена за реакция при подобна аварийна ситуация. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев определи ситуацията като престъпна безотговорност и бездействие с години. По думите му е учудващо и защо „Морска администрация“ е дала толкова дълго време за реакция на корабособственика.

„Лично аз поемам случая. За момента това, което можем да направим - с Военноморските сили току-що проведох разговор, има едни 4-тонни котви, да дойдат тук, за да укрепим корабът и да не стане по-голяма авария в един момент, да не бъде разбит (корабът – б.р.) от вълните, защото се очакват вълни около два метра“, посочи още министърът.

Христо Алексиев допълни, че е разговарял с холандска салвидж фирма, която е участвала в спасяването на подводницата „Курск“, така че те в момента изготвят план, при който този кораб, заседнал в местността Яйлата, да бъде изтеглен.

Изпълнителният директор на „Морска администрация“ Живко Петров потвърди, че страната ни не е готова за действие при аварийни ситуации в морето и ще се търси помощ и от Румъния. Според него въпреки изтичането на част от товара при претоварването му, той е преценил акцията да продължи, за да се олекоти корабът. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания