9 новозаразени с COVID-19 медици, затварят отделение на болница в Сливен

22 са новоустановените случаи на коронавирус у нас от общо 1347 изледвани проби през изминалото денонощие. Общият случай на заразените с COVID-19 у нас е 2560 души. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, предаде репортер на БГНЕС.

Активност е отчетена в 6 области на страната. В София всички нови случаи са амбулаторни, в Сливен има 9 новорегистрирани, в Ямбол – 4, във Видин, В Пазарджик и в Перник – по един.

Новозаразените са 13 жени и 9 мъже, плюс 2 деца под 2-гтодишна възраст от София, които не се нуждаят от болнично лечение.

Деветте нови случаи на медицински лица са на двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари.

7 от медицинските лица работят в едно и също отделение на болница в Сливен, което не приема пациенти с COVID-19.

Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки, отбеляза доц. Димов.

Секретарят на оперативния щаб посочи, че физическата дистанция, предпазните средства и дезинфекцията продължават да бъдат единствените надеждни мерки срещу заболеваемостта.

В Сливен е затворено въпросното отделение. Там ще се проучи разширен кръг от контактни лица, а също ще бъдат установени и всички пациенти, преминали в отделението в рамките на предходния месец.

Починалите от коронавирус у нас до момента са 146 души. Последните два случая са на 77-годишен лекар от Видин, който беше приведен в столичната „Света Анна” и на жена на 67 години в Пловдив, която е приведена от Пазарджик.

Новоизлекуваните пациенти са 83, а общият брой на преборилите вируса е 1206.

Към настоящият момент в болница има 132 души и само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение. /БГНЕС