94 мъже и жени кандидати за доброволни резервисти

Стартира програмата за обучение на кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия, предаде кореспондентът на БГНЕС от старопрестолния град.

Първите 94 мъже и жени днес бяха приети на тържествена церемония в Националния военен университет във Велико Търново. Бъдещите резервисти са различни по възраст, образование и професии. Владимир Мочурски от Смолян е работил 15 години като хлебар, но мечтае за развитие в армията.

„Обичам да спортувам, смятам, че съм физически подготвен, отговарям за войник! Ако имам възможност, бих кандидатствал след тези 6 месеца, за оставане в армията“, споделя той.

31-годишната Златина Павлова до момента е работила като уебдизайнер, но мечтае за нов етап от живота си като смени цивилната професия с военна.

„Избрах тази професия, защото предлага доста добро бъдеще! Смятам, че съм достатъчно подготвена за физическите предизвикателства. Постоянно си спортувам за здраве- гимнастика, упражнения, коремни преси, бягане, лицеви опори”, разказа младата жена.

Близо 100 кандидати ще се обучават в НВУ във Велико Търново и още 30 във факултета в Шумен, като първият етап включва начална военна подготовка.

„В район Велико Търново ще премине подготовката за квалификация автоматчик. А в район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване квалификация номераторазчет”, посочва подп. Стефан Маринов, н-к на Център професионално и продължаващо обучение в НВУ.

Бъдещите резервисти ще придобият различни умения по време на обучението.

„Те се научават в живот в колектив, научават се да си организират времето, научават се да се грижат за себе си. Затова сме осигурили перални машини, сушилни машини, има маси за гладене, ютии- тоест всеки да се грижи сам за себе си. А отделно да живее в колектив, в група, да разчита на групата, допълва още подп. Маринов.

След успешно завършване на обучението, резервистите ще получат удостоверения. Желаещите могат да останат на служба в армията с предимство. /БГНЕС