97 г. от убийството на Тодор Александров - възстановител и обединител на ВМРО

На 31 август 1924 година в местността "Равна бука" край санданското село Сугарево е убит Тодор Александров, обединител и стожер на ВМРО, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"Убийството на Тодор Александров оказва голяма щета върху революционното дело в Македония, защото отключва отново братоубийствените войни, чието начало е поставено през 1907 г. с убийството на Иван Гарванов и Борис Сарафов“, разказа Елена Александрова, уредник в Регионален исторически музей Благоевград.

Защото Александров е възстановителят, обединителят и стожерът на организацията в едни много тежки времена.

Според Александрова има много хипотези в историческата наука относно убийството на Тодор Александров, физическите му убийци са известни и наказани от Иван Михайлов, но до момента не може да се каже категорично кой стои зад поръчката.

„Има различни предположения, по-голямата част от тях клонят към Александър Протогеров, който също е наказан от ВМРО.

„За делото на Т. Александров можем да кажем доста неща, защото той е известен и популярен, неговата звезда изгрява след 1906 г. , когато с него се свързва щипския войвода Мише Развигоров и участва в обединителните конгреси на организацията“, припомня д-р Александрова.

Революционната му дейност преминава предимно в скопския революционен окръг.

„Не може да се пропусне и ролята на Т. Александров в избухването на Балканската война, тъй като организираните от него през 1911 и 1912 години в Щип и Кочани стават един от поводите за избухването й“, смята историкът.

Александров участва в Балканската война с чета от 120 души, която освобождава Кукуш, включва се и в Първата световна война в щаба на действащата армия. Но той остава запомнен в нашето историческо наследство с възстановяването на организацията след 1919 г. и опитите му да обедини разединяващите се крила на ВМРО.

„Освен революционна, Александров има и просветителска роля в Македония, след като завършва Скопското българско педагогическо училище, къде с него се свързва Христо Матов, един от идеолозите на ВМРО. Впоследствие неговата просветителска роля е свързана с учителските му години във Виница, ЩИП и Кратово, където остава трайна диря, припомня д-р Елена Александрова. /БГНЕС