А. Ковачев: В България има пълно съгласие, не може да подкрепим манипулацията и лъжата на Скопие

Ние искаме пълноправно членство в Европейския съюз за всички страни от Западните Балкани, това беше основното и в нашето председателство, каза евродепутът Андрей Ковачев.

„По отношение на Република Северна Македония смятам, че не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата. Трябва да преодолеем омразата, която е била наслагвана по време на тоталитарния режим“, добави той.

„Нормално е да поискаме антибългарската риторика, особено през последните седмици, да бъде преодоляна. Те да имат смелостта да направят това не защото е българска позиция, а защото отговаря на историческата истина“, подчерта пред бТВ евродепутатът.

Според Ковачев външни фактори като Белград и Москва, както и проюгославският елит с носталгия към Тито, не позволяват да сме най-близки със Северна Македония и да имаме отношения като Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Румъния и Молдова.

Според изследване на „Алфа рисърч“, поръчано от евродепутата, 84% от българите казват, че трябва да има начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, но когато те преодолеят историческите манипулации. "Има огромна консолидация в българското общество и то без разлика на партийната принадлежност на хората“, коментира Андрей Ковачев.

Той припомни, че от 2017 г. България многократно е предупреждавала РСМ, че трябва да се разрешат проблемите. /БГНЕС