А.Ковачев: ЕП е разочарован от нежеланието на Скопие да разкрие досиетата на УДБА и да спре тоталитарната идеология

Европейският парламент /ЕП/ многократно е изразявал своето огорчение и разочарование от отказа на властите в РС Македония да спрат преследването на гражданите, които се определят като българи.

Аз съм внесъл две поправки от името на групата на ЕНП, които ще бъдат предложени при обсъждането на доклада на 25-ти този месец ЕП за напредъка на РСМ.

Това каза българският евродепутат от групата на Европейската народна партия /ЕНП/ Андрей Ковачев.

"Многократно сме призовавали властите в Скопие да спрат с преследването на хората с българско етническо съзнание. Но, те нищо не направиха през последните години. Те разчитаха, че някой ще натисне отвън България и така те ще продължат с тоталитарната югославска идеология. Но, тази идеология няма място в Европейския съюз/ЕС/, подчерта на няколко пъти българският евродепутат в предаването на Милена Милотинова Брюксел1.

Според Ковачев "не става дума за исторически спор, а за основополагащ проблем". "Бъдещите поколения не може да бъдат възпитавани и образовани в омраза. Не може агенти на Агенцията за национална сигурност в Скопие да разпитват хора, само защото четат български книги. Не може да линчуваш един певец, само защото е съобщил, че има и българско гражданство. Това е абсолютно безобразие", каза още той и поясни, че "ЕП е много разочарован от поведението на властите в РСМ".

"В РСМ трябва да бъдат разсекретени досиетата на УДБА и КОС /зловещата Държавна сигурност създадена от режима на югославския диктатор Тито – бел.ред./. ЕП многократно е призовавала Сърбия и РС Македония да отворят досиетата. Архивите в Скопие трябва да бъдат свободни. Очевидно една част от политическия елит в Скопие не желае това да се случи и тази истина за жестокото преследване след 1945 г. да бъде разкрита. Само по този начин ще има истинско помирение", подчерта Андрей Ковачев и за пореден път отхвърли лъжата, която се разпространява в РСМ, че България оспорва тяхната идентичност и език. /БГНЕС