А.Ковачев: Нужно е единство на ЕС срещу руската агресия

"Украйна се сражава храбро срещу руската агресия вече 223 дни от началото на новия етап на войната от 24 февруари. Да не забравяме, че войната срещу Украйна започна още 2014 година.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев по време на разискванията в Европейския парламент в Страсбург за "ескалацията на агресивната война на Русия срещу Украйна".

"Украинските граждани, независимо от етническия им произход, защитават самоотвержено своята страна. Всички очаквания на агресора в Кремъл за бърза победа не се сбъдват. Контраофанзивата на Украйна принуди Путин да прибегне до безумни стъпки, потъпквайки елементарни международни и морални норми, да анексира незаконно територии на съседна суверенна и независима държава с признати от ООН граници и гарантирани такива с Будапещенския меморандум от самата Руска федерация такива. Играта с атомната карта представлява поредна безотговорна ескалация на напрежение и шантаж", каза Ковачев и добави: ЕС и страните членки са длъжни да продължат с масивна подкрепа - военна, финансова, разузнавателна, икономическа, инфраструктурна, медицинска, хуманитарна за Украйна. Желанието на Украйна за членство в НАТО трябва да бъде уважено!

"Срамно беше поведението на бившето българско правителство на Петков, което не подкрепи изпращането на военна техника за Украйна. Колеги от ляво, това беше направено в полза на вашата партия. Тъжно е, че България не се присъедини и към позицията на Централно и Източно европейските страни по темата Украйна и НАТО, въпреки, че огромно мнозинство от българите гласуваха за проевропейски партии на изборите в неделя. България има нужда сега от стабилно проевропейско правителство и управление", подчерта българският евродепутат.

"Като първа политическа сила ние от ГЕРБ ще гарантираме и ще направим всичко възможно това да се случи, и България отново да е предвидим партньор в ЕС и НАТО! Да възстановим икономиката и финансите и гарантираме енергийната ни сигурност в полза на българските граждани. ЕС има нужда от единство пред тази безпрецедентна агресия. Всяка страна член е важна. Заедно, единни ще успеем - разединени ще се провалим", каза още Андрей Ковачев. /БГНЕС