Абе спечели изборите в Япония

Либерално-демократическата партия на премиера Шиндзо Абе спечели мнозинство на парламентарните избори в Япония.

Либерал-демократите, както и техните коалиционни партньори от партията „Комейто“, получиха 77 места в горната камара на парламента.

Коалицията, водена от Абе, не успя да запази 2/3 от местата в горната камара, което беше необходимо за съхраняването на конституционното мнозинство. Въпреки че в долната камара Абе и неговите привърженици имат достатъчно мандати, провеждането на референдума, за който те настояват, е възможно само в случай, че това бъде подкрепено от конституционното мнозинство в двете камари.

В Япония Либерално-демократическата партия все по-често е критикувана, но тя лесно успя за победи на изборите заради разпокъсаността в редиците на опозицията.

Шиндзо Абе стана премиер на Япония през 2012 г. Той се обявява за преразглеждането на член 9 от Конституцията, който провъзгласява отказа от създаване на собствена армия и участие във войни. Според Абе Япония трябва да има армия заради нестабилната ситуацията в региона. В същото време той иска да сключи мирен договор с Русия до края на своя мандат, който трябва да приключи през 2021 г. /ДПА и БГНЕС