Абрамович не може да продаде Челси след санкции от британското правителство

Собственикът на Челси Роман Абрамович няма да може да продаде Челси, след като бе санкциониран от правителството на Великобритания. Външният министър на страната Лиз Тръс обяви, че активите на Абрамович и още седем души са напълно замразени, като на санкционираните, сред които е и Олег Дерипаска, е наложена и забрана да влизат в страната.

По този начин 55-годишният Абрамович, който миналата седмица обяви, че се разделя с Челси след близо 20 години като собственик на лондонския клуб, сега няма да може да продаде клуба. Санкциите върху Абрамович могат да имат пагубно влияние върху "сините".

Ето и какво означават за Челси санкциите срещу Абрамович според АФП Спорт:

Продажба в застой

Замразяването на активите на Абрамович означава, че всяка продажба на клуба е в застой в момента. „Футболен клуб Челси също е обект на замразени активи под финансовите санкции на Великобритания“, заявиха от Офиса на финансовите санкции на правителството. Няколко купувачи вече сигнализираха за интереса си, въпреки че мнозина считаха, че исканата от Абрамович сума от 3 млрд. паунда е нереалистична. „КСТ отбелязва със загриженост изявлението на правителството по отношение на собственика. Привържениците ТРЯБВА да бъдат въвлечени в разговори по отношение това, което засяга клуба и неговата глобална фенска база в момента“, се казва в съобщение на Тръста на привържениците на „сините“.

Играчите могат да получават заплати

Лицензът на Челси позволява на клуба да продължи да плаща заплати на треньорския щаб и играчите и разходите по приемане на домакински мачове на „Стамфорд Бридж“. Въпреки това, разходите по пътувания за гостувания са сведени до 20 000 паунда на мач, което може да доведе до трудности за гостуванията в Шампионска лига, като за лондончани предстои визита на Лил в осминафинален мач-реванш във Франция идната седмица.

Без входящи трансфери или нови договори

Челси може да продължи да плаща пари, които дължи за трансферни споразумения, направени преди 10 март, 2022. Въпреки това, няма изключение за привличането на нови футболисти или договарянето на нови контракти. Капитанът Сесар Аспиликуета и ключовият защитник Антонио Рюдигер, сред тези които са с изтичащи договори в края на сезона, могат да напуснат със свободен трансфер. Лицензът, обаче, важи само до 31 май и може да бъде ревизиран до повторното отваряне на трансферния прозорец през лятото.

Без нови билети или продажби на спортни артикули

Притежателите на сезонни билети на „Стамфорд Бридж“ ще могат да посещават мачове, но влизането на средства от продадени билети или спортни артикули в клубната хазна е забранено. Това може да означава, че няма да има гостуващи фенове на „Стамфорд Бридж“ и привържениците на Челси са блокирани от пътуването за гостувания на „сините“.

Замразяване на приходи от ТВ права и наградни фондове

Парите, които клубът трябва да получи от високи доходоносни телевизионни контракти за Висшата лига и Шампионската лига могат да бъдат изплащани на Челси. Въпреки това, средствата ще бъдат замразени, което повдига въпроса за това как клубът ще продължи да плаща разходите си в близките месеци. Независимо че спечели ШЛ миналия сезон, „сините“ отчетоха загуби от 153 млн. паунда в годината до 30 юни, 2021. Това бе заради 309-милионна сметка за заплати дори преди рекордната за клуба покупка на Ромелу Лукаку, който пристигна в редиците на лондончани за 97 млн. паунда през август.

Абрамович купи Челси през 2003 година и под негово ръководство клубът влезе в най-успешната ера в своята история. В този период лондончани станаха шампиони на Англия пет пъти и два пъти спечелиха Шампионската лига. /БГНЕС