Адетокумбо качи отново Милуоки на върха в НБА след 50 години

Янис Адетокумбо сложи край на една от най-великите финални серии в историята на НБА с 50 точки и донесе първа титла на Милуоки Бъкс от 50 години насам.

Янис (ц) наниза 50 точки в мач номер 6 и бе определен за МВП на финалите.

Гръцкият баскетболист добави 14 борби и пет блока за победата на Бъкс над Финикс Сънс със 105:98 във вторник вечер за крайния успех от 4-2. Това бе третият му двубой в серията с поне 40 точки и 10 борби – доминантно представяне за дебютанта на НБА финали, което го поставя сред някои от най-великите имена в играта. Той стреля 16/25 от игра и завърши с едва два пропуска от наказателната линия от 19 опита, а Янис изведе Милуоки до първата им шампионска титла след 1971-а, когато това сториха Карийм Абдул-Джабар и Оскар Робъртсън.

Двукратният ностител на званието за Най-полезен играч в редовния сезон закономерно бе избран за МВП на финалите. „Искам да благодаря на Милуоки за това, че вярваше в мен. Искам да благодаря на съотборниците ми за това, че играха усилено с мен. Благодарен съм, че постигнахме целта си“, каза Адетокумбо, който е третият играч след Майкъл Джордан и Хакийм Оладжуон, които печелят наградите за Най-полезен играч във финала и Най-добър защитник в редовния сезон в една и съща кампания.

Крис Мидълтън добави 17 точки за новите шампиони, а Боби Портис записа 16 от пейката. Джру Холидей остана на косъм от трипъл-дабъл с 12 точки, 11 асистенции и девет борби. „Елените“ станаха петият тим в историята на финалите, който печели след изоставане от 0-2 и първият, който го прави с четири поредни победи след Маями Хийт срещу Далас Маверикс през 2006.

Крис Пол вкара 26 точки, за да приключи първата си поява във финал в 16-годишната си кариера. Девин Букър добави 19 пункта, но стреля едва 8/22 и пропусна всичките си опити от тройката, след като вкара 40 точки в последните две срещи. „Боли. И то много. Но съм и признателен, че имахме този шанс да се борим за титлата. В последната четвърт бе видимо, че не успяхме да отбележим достатъчно. Просто не реализирахме достатъчно точки“, каза старши треньорът на Сънс Монти Уилямс.

Адетокумбо пропусна само два наказателни удара от 19 опита от линията.

„Слънцата“ се завърнаха в плейофите за първи път от 2010-а насам, но остават без титла и никога не са печелили повече от два мача в трите си появи във финали на НБА. /БГНЕС