АДФИ проверява Комисията по хазарта 5 години назад

Агенцията за държавна и финансова инспекция проверява Държавната комисия по хазарта за периода 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Това съобщи днес директорът на АДФИ Георги Начев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в Държавната комисия по хазарта се проведе акция на прокуратурата

АДФИ е влезнала за проверка на 16 декември, а след това и Специализираната прокуратура по нареждане на министъра на финансите Владислав Горанов.

Директорът на АДФИ уточни, че според чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри, Комисията събира държавна такса в размер на 15% от направените залози за всяка игра.

„При тази ситуация става ясно, че текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа. Няма да се наемам да тълкувам закона, само ще изнеса факти, които сме установили към този момент“, подчерта Начев.

От декларациите, регистрите и справки е установено, че за периода 2014-2019 г. приходите от държавни такси са 500 млн. лева.

Видовете хазартни игри, които се организират в страната са моментна лотарийна игра, тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета.

Държавната такса за моментна лотария и всички останали е видно, че трябва да бъде 15% върху направените залози за всяка игра. Единственият оператор, който е заплащал въпросната държавна такса е държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра са заплащали държавна такса от 20 на сто, посочи директорът на АДФИ.

„На практика се установява, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Защо е станало така, това не е тема, която ние ще изследваме“, разясни Начев.

След около месец се очаква да излязат и окончателните данни за приходите на държавата от държавни такси за петте години, съобщи Начев.

На снимката: директорът на АДФИ Георги Начев

БГНЕС припомня, че през декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас. Образувано беше досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София. Става въпрос за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Финaнcoвият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв също рaзпoрeди нa АДФИ дa нaпрaви прoвeркa пo пoвoд cигнaл, cпoрeд кoйтo Държaвнaтa кoмиcия пo хaзaртa e прoпуcнaлa дa cъбeрe oкoлo 250 млн. лева тaкcи.

Твърде оскъдна е информацията на МВР относно акцията в Агенцията по хазарта, заяви днес вътрешният министър Младен Маринов и уточни, че единствената роля на министерството в случая е да обезпечи сигурността в района, където се е провела акцията. /БГНЕС