Адмирал Ефтимов: Приоритет е инфраструктурата по Коридор №8 и Юг-Север

В условията на война на Русия в Украйна възникна въпроса дали е необходимо и как да се усили отбраната на страните от НАТО и по-конкретно на югоизточния фланг, където са България и Румъния. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„За България и Румъния бе приет пакет за адаптирано предно присъствие. В рамките на адаптираното присъствие започнахме да говорим за Координационния морски център във Варна, започнахме да говорим за усилен еър полисинг, за многонационална дивизия в Румъния и няколко други тренировъчни инициативи, които се случват“, заяви началникът на отбраната по БНТ.

Той припомни, че в тази връзка е създадена многонационалната бойна група и по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс е взето решение тази бойна група да се усили до бригада.

„За да се усили до бригада, трябва да се създадат съответните условия. Говорим за инфраструктура. НАТО може да реагира по въздух и по море сравнително бързо, но да се реагира по суша, да се разположат сили и средства е един много сложен логистичен трудоемък процес. За тази цел трябва да имате инфраструктура на място“, обясни адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната заяви, че „министър Тодор Тагарев говори, че трябва тези сили, необходимите запаси да им бъдат осигурени транспортни коридори – железопътни, шосейни, морски“.

Адмирал Ефтимов подчерта, че България се стреми да осигури тази свързаност по две направления. „Юг-Север от Александруполис до Румъния и по така наречения коридор №8 от Адриатическо море през Албания и РС Македония до България. От там може да се тръгне към Черно море или на север към Дунав мост“, заяви той и добави, че и двата коридора са приоритет. „Коридор №8 се развива и аз съм оптимист, че това нещо ще се случи“.

Адмирал Ефтимов заяви, че в България не е строена значима инфраструктура за ползване от войските от началото на промените. „Нашият национален интерес е да усъвършенстваме нашата инфраструктура“, каза той, отговаряйки на въпроса кога ще започне нейното изграждане. /БГНЕС