Адриана Стоименова: Не сме срещу майките, подкрепяме децата с увреждания

„С промените в доказваме, че не сме против майките на децата с увреждания, целта ни е да ги подкрепим“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

„Важно е да няма внушения, че ние сме против тях, а напротив заедно сме в мисията да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности“, подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред.

Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години, а около 8% са децата, ползващи личен асистент.

„Това, което се сблъскахме в Закона за личната помощ, е, че има проблем по отношение на намиране на лични асистенти извън семейния кръг на хората ползващи такъв тип услуга“, обясни тя в интервю за „Монитор“.

Адриана Стоименова коментира и основните промени в Закона.

Даваме право на лица със 70,01% до 89,99% увреждания или така наречената втора група с изрично вписани в ТЕЛК чужда помощ, също да могат да ползват личен асистент от 1 януари следващата година... Това са хора, които според вида и тежестта на заболяването си също ще получат помощ. При нас постъпиха запитвания от граждани в тази категория и всъщност си дадохме сметка, че за тях е важна подкрепата. Това прави самия закон по-справедлив за хората с уреждания“, обясни заместник-министърът на социалната политика.

Около 80 000 души имат право за ползват личен асистент. Толкова ще останат и след 1 януари 2020 г. /БГНЕС