Адв. Хаджигенов: На калпав ГЕРБ триото му пречи

Оставките са въпрос на време, заяви пред БГНЕС адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио”.

След 86 дни на антиправителствени протести в София и в страната, юристът, който е след неформалните организатори на протеста, прави следната равносметка: „Протестът постигна много, включително оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, просто е въпрос на време да ги получим. Постигна неща, немислими преди – създаде гражданско общество, обедини хора, които са крайни противоположности, в една обща идея. Това е протестът на морала, за първи път. Досега в България е имало само гладни бунтове. Моралният протест е срещу корупцията, хората осъзнаха в каква дупка ги завлече управлението на мекия диктатор Борисов и се изправиха. Показаха, че не ги е страх. Това основното постижение на протеста”.

Според адвокат Хаджигенов друго постижение на гражданската енергия е, че осветли пред ЕС проблема с присвояването на еврофондове.

„Навсякъде се крадат, но само у нас в такива размери. Показахме, че отглеждането на меки диктатури като в България – нещо подобно прави и Орбан, а и в Полша, където се възстановява някакво странно Средновековие – са крайно нетипични за ценности и идеята на ЕС. Проблемите в България дърпат целия ЕС в някаква странна посока. В средата на Европа България се превръща в путинова Русия или в ердоганова Турция. Това е абсурдно. Не се спазва идеята на ЕС за права на гражданите, за свобода на словото, за каквото се сетите”, смята юристът.

„Виждате каква е реакцията на Съюза. Аз подозирам, че следващата седмица ние ще бъдем дадени като лош пример и наказани така, както не е била наказвана нито една държава. Според мен това е правилно. Те няма да накажат българските граждани, които протестираме, а ще накажат корупционното правителство на Борисов”, допълва още той.

Николай Хаджигенов разкрива още, че друг член на триото – скулпторът проф. Велислав Минеков, ще говори пред Европейския парламент идния понеделник.

Хаджигенов не се ангажира с прогноза колко хора ще дойдат на площад „Независимост” на тазвечерното Четвърто Велико народно събрание. „Властта се занимава с броене. Обикновено изкарва протестиращите до 500 души, онзи ден министър Деница Сачева ги преброи до 6 хил. души. За разлика от тези, които броят, аз съм на площада 86 дни. Оттук минаха стотици хиляди хора от цяла България, сънародници дойдоха от Австралия, Канада и други държави специално за протеста. Възрастни хора, млади хора – аз не смятам да броя”, аргументира се той.

Към всички, които подкрепят исканията на протеста за оставки на кабинета и главния прокурор, той отправя простичко послание: „Ела те на площада, не стойте вкъщи. Властта пак няма да ви забележи, но вие ще знаете, че сте били там”.

Като юрист адв. Хаджигенов коментира и докладът на ЕК, който предизвика двойствени реакции у нас – критиците на властта го видяха като отрицателен, а кабинетът – като положителен и обективен. „Борисов и ГЕРБ изградиха някаква странна паралелна реалност. Те живеят в техен малък, свит и крайно глупав свят. В коя държава някой сме осмелява да лъже, при положение, че има доказани факти. Министър Десислава Танева каза, че видеото с нейното самопризнание за кражба и укриване на кражбите от европейските фондове било политически ход. То е политически ход. На калпав ГЕРБ триото му пречи”, каза още той. „Българите по целия свят са еднакво бесни, няма да търпят това”, смята адвокатът, а за пример дава и разминаването в информациите за срещата между Бойко Борисов и председателят на ЕНП Доналд Туск.

„ЕНП разбра какъв огромен проблем е корупцията в България”, категоричен е адв. Хаджигенов, според когото ЕС може и да реагира тромаво, но реакции ще има, а той счита, че България ще бъде една от „най-лошо цапардосаните държави”. /БГНЕС