Адв. Петя Белелиева: Съдилищата нямат адекватни мерки за възстановяване на работата в тях

Липсват адекватни правила за работа в Софийския районен съд и Софийския градски съд в извънредна епидемична обстановка. Това възпрепятства работата на адвокати по делата. Това каза за БГНЕС адвокатът Петя Белелиева.

Тя се възмути от факта, че изминалите два месеца не са били достатъчни на ръководителите на съдилищата, за да начертаят пътя, по който да функционират управляваните от тях институции.

„Първоначално градският съд беше отложил делата за 14 и 15 май. Късно снощи срокът беше удължен и те са отложени до 22 май“, коментира Белелиева.

Тя каза, че това, което са измислили е да се предоставят дела за справка, след писмена молба и деловодителят на съответния състав да определи време за същото.

„Това практически не може да се осъществи заради голямото натоварване. Съдът не ми е работодател и не мога да съобразявам програмата си с деловодителите, които два месеца са получавали заплатите си. Докато ние търпим загуби вече трети месец“, мотивира адвокатът своето недоволство.

Тя не одобрява и намерението на съдилищата да премахнат пейките от коридорите или да се забрани сядането върху тях, както и да бъдат премахнати масите, които се намират пред деловодствата, където досега са пишели молбите си.

„Върхът на айсберга е искането им да влизаме в съда с шлем, маска и ръкавици. Когато се говори на микрофон през маска няма да се чува нищо, което ще влоши качеството на водения запис. Това обезсмисля нашата защита и пледоария“, убеден е адвокатът.

Белелиева определя като неадекватно и решението да не се стои вътре в сградата на съда по време на заседанията и да се допускат адвокати и страни само по две дела, за които се провежда открито съдебно заседание в конкретна зала.

„Това ще доведе до забавяне на разглеждане на делата изключително много. Отделно от това не може да си прегледаме делата в адвокатска стая, защото изискването е там да се влиза само по един“, коментира още тя.

Адвокатът посочи още, че в сайта на СРС липсва актуална информация, което допълнително затруднява работата на юристите и даде като положителен пример страниците на Административен съд – София град и ВАС, които редовно актуализират информацията си. /БГНЕС