Адв. Петя Белелиева: Софийският районен съд не е готов да работи в новите условия

От 14 май съдебната система започва да работи в нормалния си ритъм. Всички ние от адвокатската колегия сме леко обезпокоени от правилата, които към момента все още не са обявени и редът, по който ще бъде осъществяван в сградите.

Адвокат Петя Белелиева

В сградата на Софийския районен съд, който е един от най-натоварените съдилища в страната, има обособени режим за влизане и само един вход. Съдебните служители вътре са защитени със стъклени прегради, магистратите са в съдебните зали на достатъчно разстояние, но всички останали като адвокати, вещи лица, страни по делата, свидетели, нямат абсолютно никаква защита. Ще се получи едно огромно струпване. За съжаление, предложението на адвокат Данов за обособяване на отделен вход, който да предотврати струпване на граждани не беше прието с възражението, че не е целесъобразно. За мен здравето на хората не може да бъде поставено под знаменател на целесъобразност. Има едно много просто решение – да бъде ограничен часовият пояс на влизане в сградата на съда и хората, които са само за справки да влизат в края на деня. Над 30 зали в сградата на съда, при едно заседание от 9 часа, по двама адвокати и 10 дела, сами можете да направите сметка какво струпване на хора ще има. Отделно струпване ще има в адвокатските стаи, както и на регистратурата за подаване на документи.

Всички ние, които спазвахме правилата на карантината и на запазване на социалната дистанция, считаме, че в настоящия момент трябва да бъдат предприети незабавни мерки за ограничаване достъпа при определен режим на гражданите в сградата и адвокатите да бъдат обслужвани с предимство.

Исканията са обсъждани с отговорните институции, но не са приети. Становището на главния комисар на ГД „Охрана“ е, че не е целесъобразно да бъде обособен отделен вход, за който смятам, че има архитектурна възможност. По отношение на закупуването на скенери, които са скъпоструваща техника, такива има няколко в сградата на Съдебната палата. Те не се ползват, но предполагам, че работят и следва да бъде осъществена една такава възможност. /БГНЕС

----------------------

Адвокат Петя Белелиева. Коментарът е направен за БГНЕС