Адв. Василев: Акцията срещу кабелните оператори е геноцид над населението

„Това е геноцид, сега ще има вълна от съдебни дела в Страсбург. Лично ще поискам оставката на Ивайло Спиридонов, шефът на ГДБОП. Глупостта не може да бъде прощавана“.

Това заяви в коментар за БГНЕС адвокат Емил Василев във връзка със специализираната полицейска операция срещу кабелни оператори в Югозападна България. Адвокат Василев е правен консултант на двете най-големи браншови организации в България – Клуб 2000 – Национално сдружение на малките и средни кабелни оператори (НСМСКО) и браншовата асоциация на Българските телекомуникационни оператори.

„На цяла Югозападна България е нанесен изключително тежък удар. В момента там е погром, в резултат на неправомерните действия на прокуратурата и ГДБОП. Така са извършени изземванията на техника от кабелните оператори вчера, че тяхната дейност е била тотално преустановена“, смята юристът. Той даде конкретен пример с един от операторите - „Кабел Сат-Запад“. "Той има договори за разпространение на 280 телевизионни програми със съответните телевизии, доставчици на съдържание. Срещу него е подадена жалба за 10 телевизионни програми. Отнети са обаче приемниците за всички 280. Тук не се прави реално разследване, а ликвидация на българския бизнес. Ритуално убийство на кабелния оператор – това се прави“, подчерта адвокат Василев.

Според него, заради обиските, освен на телевизия, на някои места е била прекъсната и доставката на интернет. „Днес банките имат затруднение с транзакции в този регион. Няма интернет в болниците. Спрени са някои планови операции. Училища, детски градини, хотели – пълен погром в Югозападна България върху целия бизнес. Служителите на телевизия „Рила“ в Дупница вчера не са били допуснати до студията и тя е преустановила дейността си, а те имат предавания, включително местни нови. Тоест, тук имаме удар и по свободата на словото. „Най-важното в тази история е, че са ударени правата на гражданите. Кой си ти да спреш на 25-хиляден град, какъвто е Гоце Делчев, телевизията и интернета, за да обслужиш интересите на собственика на футболния клуб Лудогорец?“, смята той.

Днес от прокуратурата съобщиха, че 5 кабелни оператора в различни градове на страната са разпространявали нелегално общо 60 телевизионни програми. При акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград са установени и 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори са укривали и данъци. В работата са се включили общо 8 екипа, в които участие са взели служители на ГДБОП, Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията. Според събраната информация само за последните два месеца, заради разпространението на телевизионни програми без уредени авторски права, на три български телевизии – bTV, Нова телевизия и HBO, са им нанесени щети в размер на около 10 млн. лв. само за два месеца.

Ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев пък подчерта, че операцията продължава.

Със своя позиция излязоха и от Сдружението на кабелните оператори „Клуб 2000“. „Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях“, пишат те в писмо до медиите.

Според кабелните оператори с акцията се преследват „корпоративни интереси на организации“, които целят „ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари“, както и че големият потърпевш от всички това са обикновените граждани, които са абонати.

„Ювелирната“ акция има и още една тежка последица – преустановена бе дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните си места. Т. е. затворена беше цяла една медия. И после се питаме защо България трайно се е ориентирала към последните места по свобода на словото в света, далеч зад повечето африкански държави, което срам за страна - членка на ЕС“, се казва още в позицията им. /БГНЕС