Адвокат преплува маршрута от Албания до о. Корфу за благотворителна кауза

Адвокатът Джордж Крацас, който от 20 години живее в Лондон, поема инициативата да преплува от Албания до Корфу, за да събере средства и да привлече вниманието на обществеността към две училища за деца със специални нужди: едно на остров Корфу и едно на остров Закинтос, които се намират в Йонийско море, предаде Анадолската агенция.

Въпреки натоварения си график, свързан с работата и семейството, той прекарва месеци в тренировки, за да осъществи това начинание и да предаде важното послание за подкрепа на такива училища.

Крацас не се е сблъсквал с подобни трудности в живота си. Въпреки това той вярва, че малки действия като това могат да предадат положително послание и да създадат осведоменост за добра кауза.

След месеци на тренировки и дълги часове в басейна и фитнес залата, Крацас успява да преплува от Албания до Корфу; 3 км през открито море.

"Това е, което повечето хора не осъзнават", каза той, говорейки за тренировките и подготовката, необходими за подобно събитие.

"Няма съмнение, че плуването от Албания до Корфу може да бъде много уморително", каза адвокатът.

„В открито море плуването не е толкова лесно, обясни той, тъй като морските течения потенциално могат да удължат действителното разстояние до много повече, около 4,3 км, което прави разстоянието да се усеща много по-дълго“, добави той.

"Но", каза той с пауза, "всичко си заслужава".

И все пак трудностите не са единствената пречка или предизвикателство, твърди Крацас. Съществува тревога, ако нещо се обърка в последния момент, например малка травма или заболяване.

Доброволецът успява да преплува разстоянието за 1 час и 20 минути, като най-мощният мотиватор е знанието, че всичко, което прави, е за добра кауза.

Двете училища за деца със специални потребности приемат 32 деца и са създадени, за да подкрепят тях и техните семейства да се интегрират безпроблемно в обществото като равноправни членове.

Подобни структури играят много важна роля в обществото, тъй като могат да предоставят умения и обучение на деца, които се намират в някакъв вид неравностойно положение, независимо дали то е физическо или умствено.

"Тяхното въздействие в обществото е значително и те се борят ежедневно, за да предложат образование и грижи на ученици от различни възрасти", казва Крацас.

Той твърди, че е виждал подобни инициативи от свои приятели и целта му е да предаде положително послание на хората около себе си и на по-широката общност.

Адвокатът вярва, че дори малкият принос може да окаже влияние върху живота на човек.

За двете училища, които подкрепя, той каза, че 20 евро могат да отидат за закупуване на баскетболна топка, а 100 евро - за закупуване на цветен принтер или таблет.

Въпреки усилията на държавата да подпомага тези училища, Гърция е далеч назад в сравнение с други европейски страни.

По отношение на двете училища в Корфу и Закинтос, Крацас заяви, че те са напълно функционални, със специализиран персонал. Въпреки това те работят при неблагоприятни условия и естеството на тези училища винаги поражда необходимост от нещо повече, каза той.

Както в повечето сектори, процедурите, необходими за предоставяне на материали и помощи, са бавни, а за този вид училища едно малко препятствие изглежда още по-голямо, още повече че броят на децата, които обслужват, непрекъснато се увеличава.

"Моята цел не е да замествам държавата, а да помагам на ближните си и да правя малка промяна", каза Крацас./БГНЕС