Адвокатът на Миню Стайков: Задържането му беше прекомерно дълго

Апелативният специализиран наказателен съд пусна под домашен арест бизнесмена Миню Стайков, който от септември 2018 година се намира в ареста заради данъчни престъпления, пране на пари и злоупотреба с еврофондове.

Решението на съда е взето на закрито заседание.

Адвокатът на бизнесмена Анна Попова каза пред БГНЕС, че той сумарно е две години и половина е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Тя посочи, че многократно са подавали искания тя да бъде изменена.

„Аз лично считам, че задържането му беше прекомерно дълго. Общото му здравословно състояние се влоши в периода на задържането и изтърпяването на мярката за неотклонение „задържане под стража”. Според мен, мнението ми като защитник, е, че тази мярка трябваше да бъде изменена в много по-ранен етап. От позицията ми на защитник считам, че през тези 2,6 години г-н Стайков не е ставал причина за отлагане на съдебното производство, не е възпрепятствал разследването и е отговарял на всички предпоставки в закона за налагане на по-лека мярка за неотклонение”, посочи адвокатка.

Според защитника основния мотив за решението на съда е продължителният срок на задържане, явяващ се предварително изтърпяване на неналожено наказание.

По време на домашния арест Стайков ще бъде с електронна гривна за проследяване. /БГНЕС