Адвокати и юристи поискаха оставката на Гешев и премахване на поста главен прокурор

Премахване на поста главен прокурор и оставката на Иван Гешев поискаха юристи, адвокати и граждани. Те излязоха на протест пред Съдебната палата, който преминава под мотото „Правосъдие без каскет“, предаде репортер на БГНЕС.

В демонстрацията организирана от „Правосъдие за всеки“ се присъединиха БОЕЦ, „Да, България“ и граждани.

„Не съм съгласен с начина, по който прокуратурата работи, по-скоро не работи. Тя трябва да се освободи от каскетите си, за да може да има наистина правосъдие за всеки, а не прокуратурата да играе сляпа за конкретни дела, политици, среди от хора, за които няма закони“, каза Георги Стоев, който макар и да не е юрист или адвокат е на протеста, защото не е съгласен със случващото се в системата.

По думите му от 10-15 години нещата не се случват както трябва.

Според младия мъж, Иван Гешев не е променил прокуратурата, защото и предшествениците му са си затваряли очите и са контролирали самите прокурори, които трябва да взимат решения.

„Гешев по-скоро е една кулминация на това, което преди се е случвало. За мен той е един от най-слабите главни прокурори, колкото и тази позиция да е напълно излишна. Промяната ли? За начало Гешев трябва да бъде премахнат, както и позицията. Също така трябва да се освободят парламентарно определените членове на ВСС, които оказват влияние върху цялата съдебна система“, добави Георги Стоев.

На протеста е и юристът и адвокат Албена Белянова, според която в прокуратурата не трябва да има каскети, защото само така може да имаме върховенство на закона и всички да бъдем равни пред закона.

„Върховенството на закона е в колапс. Напоследък сме свидетели и на такова законотворчество, което изгражда едни закони, които служат, за да опазят мутрите от народа, а не да бъде пазен народът от злоупотребите на властта“, заяви тя и добави, че иска децата й искат да растат в правова държава, за да останат в България.

Според нея Гешев е променил прокуратурата със скандалното му назначение.

Това беше една демонстрация, че независимо от образователен ценз, какво си градил като професионална кариера ги може да бъдеш турен някъде от някого, за да обслужваш интересите на един малък кръг от хора, а не на българския народ“, заяви тя.

След протеста си пред Съдебната палата, те ще се включат в 77-я антиправителствен протест./БГНЕС