Адвокатите на Асанж съдят ЦРУ

Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж заведоха дело в понеделник срещу ЦРУ на САЩ и неговия бивш директор Майк Помпео, твърдейки, че е записало разговорите им и е копирало данни от техните телефони и компютри.

Джулиан Асанж

Адвокатите, заедно с двама журналисти, които се присъединяват към делото, са американци и твърдят, че ЦРУ е нарушило тяхната конституционна защита при поверителни разговори с Асанж. Те казаха, че ЦРУ е работило с охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, където Асанж е живял по това време, за да шпионира основателя на WikiLeaks, неговите адвокати, журналисти и други, с които той се е срещал.

Асандж е изправен пред екстрадиране от Великобритания в САЩ, където е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа на САЩ чрез публикуване на американски военни и дипломатически досиета през 2010 г., свързани с войните в Афганистан и Ирак. Робърт Бойл, нюйоркски адвокат, представляващ ищците, каза, че предполагаемото шпиониране на адвокатите на Асанж означава, че правото на основателя на WikiLeaks на справедлив процес „сега е опетнено, ако не и унищожено“. „Записването на срещи с приятели, с адвокати и копирането на цифровата информация на неговите адвокати и приятели опетнява наказателното преследване, защото сега правителството знае съдържанието на тези комуникации“, каза Бойл пред репортери. „Трябва да има санкции, дори до отхвърляне на тези обвинения или оттегляне на искане за екстрадиция в отговор на тези очевидно противоконституционни действия“, каза той.

Делото е заведено от адвокатите Маргарет Ратнър Кунстлер и Дебора Хърбек и журналистите Чарлз Глас и Джон Гетц. Всички те посещаваха Асанж, докато той живееше в посолството на Еквадор в Лондон, където му е дадено политическо убежище, което впоследствие бе оттеглено. В иска са посочени ЦРУ, бивш директор на ЦРУ и бивш държавен секретар на САЩ Помпео и охранителната фирма Undercover Global и нейният главен изпълнителен директор Дейвид Моралес Гилен. В него се казва, че Undercover Global, която има договор за сигурност с посолството, е снела информация от техните електронни устройства, включително комуникациите с Асанж, и я е предоставила на ЦРУ. Освен това фирмата е монтирала микрофони около посолството и е предоставила на ЦРУ записи, както и кадри от камерите за видеонаблюдение, посочва се в заведения иск. Това нарушава защитата на поверителността на гражданите на САЩ, посочиха адвокатите.

Асанж очаква решение по обжалването на британската заповед за екстрадиране в САЩ. Обвиненията, пред които е изправен, могат да доведат до присъда до 175 години затвор. /БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ