Аджай Банга: Световната икономика е в затруднено положение

Новоизбраният президент на Световната банка (СБ) Аджай Банга предупреди, че икономическите прогнози не трябва да се смятат за съдба, като подчерта необходимостта страните да се обединят в справянето с глобалните проблеми, предаде индийската агенция АНИ.


„Световната икономика е на трудно място и въпреки това надмина очакванията, но това не означава, че няма да има още предизвикателства“, отбеляза Банга.

Президентът на СБ каза още, че страните трябва да гледат отвъд икономическите прогнози.

"Прогнозите на МВФ и на Световната банка са, че през следващата година светът ще стане малко по-сложен... В речта си тази сутрин казах, че прогнозата не е равна на съдбата. Можем да променим съдбата; за това трябва да мислим в момента", заяви Банга.

Той говори и за противодействие на глобалните предизвикателства чрез включване на частния сектор и финансиране по въпроси като инфраструктурното осигуряване на градовете, като отбеляза, че „мащабът на предизвикателствата е твърде голям, за да може едно правителство или една мултинационална банка да се справят сами“.

„Постигането на подходящо ниво на партньорство между отделните мултинационални банки ще бъде важно за разширяване и възпроизвеждане на идеите, така че да се увеличи частното участие“, добави Банга. /БГНЕС