АЕЦ "Запорожие" в Украйна беше отрязана от електропреносната мрежа

Окупираната от руските войски украинска АЕЦ "Запорожие" отново е била изключена от електрическата мрежа, съобщиха руските ѝ администратори и украинската атомна агенция, предаде АФП.


Подобни инциденти се случват все по-често заради обстрела в района.

"Поради прекъсване на линия за високо напрежение централата загуби външното си електрозахранване", написа руската администрация в Телеграм, като добави, че причините за инцидента се разследват и че резервните дизелови генератори поддържат работата на централата.

Украинската ядрена агенция "Енергоатом" обвини Русия, че е извършила атака в понеделник сутринта, която е причинила прекъсването на електрозахранването, като заяви, че това е седмият случай на влизане на централата в "режим на спиране на тока", откакто войските на Москва поеха контрола през март 2022 г.

От "Енергоатом" добавиха, че генераторите имат достатъчно запаси от гориво, за да издържат 10 дни.


"Ако през това време е невъзможно да се възстанови външното захранване на централата, може да възникне авария с радиационни последици за целия свят", предупреди агенцията.


Предишното прекъсване на електрозахранването в Запорожие, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, разположена в югоизточна Украйна, е било причинено от поредната вълна руски ракетни атаки, а по този повод външното електрозахранване е било възстановено след няколко часа, се казва в изявлението на "Енергоатом".

След почти деветмесечни неуспешни усилия за постигане на споразумение между Украйна и Русия за създаване на защитeна зона около Запорожката атомна електроцентрала, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси настоя за ново предложение за намаляване на възможността за катастрофална ядрена авария. Той планира да представи списък с пет принципа, които Съветът за сигурност на ООН да одобри по-късно този месец, съобщиха американски и европейски дипломати пред „Уошингтън пост“.

Намирането на консенсус сред постоянните членове на Съвета обаче остава трудна задача, като се имат предвид изострените отношения между Москва и Вашингтон, съчетани с нежеланието на Киев да позволи на световните сили да посредничат за каквато и да е сделка, различна от пълното оттегляне на Русия от Енергодар, града, в който се намира електроцентралата, и връщането на централата.

Според двама дипломати, запознати с преговорите, планът на Гроси включва пет принципа: забрана за разполагане на тежко военно оборудване и военен персонал в централата; забрана за стрелба от и към централата, включително забрана за нападение срещу персонала на площадката; защита на всички системи за безопасност и сигурност в централата; защита на всички външни електропроводи; и наблюдение на спазването на горепосочените принципи.

Планът не е толкова амбициозен, колкото първоначалните усилия на Гроси за създаване на пълноценна защитена зона около централата, но според ядрените експерти той все пак може да подобри несигурната ситуация.

АЕЦ "Запорожие" доставяше около 20 % от електроенергията в Украйна и продължи да функционира в първите месеци на руската офанзива въпреки честите обстрели, преди да спре производството на електроенергия през септември.

Оттогава нито един от шестте реактора от съветската епоха не произвежда електроенергия, но съоръжението остана свързано с украинската електропреносна мрежа за собствени нужди, по-специално за охлаждане на реакторите. /БГНЕС