Аферата "Ало,… Банов съм" активизира политици, прокуратурата се самозезира

Депутатът от БСП разпространи запис, който показва как Боил Банов, зам.-министър на културата, през 2016 г. “опрощава” 700 000 лева неустойка на фирмата - строител и за целта дава указания как да се фалшифицират документи.

Минути след като депутатът от БСП Елена Йончева изнесе данни за афера „Ало, … Банов съм” главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по случая и започна проверка, а политици излязоха с реакции по темата, предаде репортер на БГНЕС.

Йончева на пресконференция в централата на БСП пусна запис от телефонен разговор, в който настоящият министър Боил Банов, в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 хиляди лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика”, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение.

Проверката по случая е възложена от Цацаров на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика” 2 - 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова ще бъде направено всичко необходимо да се проверят всички данни. От това, което днес е представено от Йончева може да се предположи, че има евентуално извършено престъпление по служба и безстопанственост.

"Ало Банов съм" е пример за това как днес функционира българската държава", заяви Елена Йончева.

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка", заяви и народният представител Димитър Данчев.

„Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерски съвет. Той нарече информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността". „От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години”, заяви пред медиите Боил Банов.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът на културата каза, че е готов с оставката си. Няма опростени средства, заяви Боил Банов.

„Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазен срок. Втора инстанция чакаме да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към друг“, заяви и тогавашният министър на културата, днес депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Сега проверих при правната дирекция – подписал съм веднага. След като се завърнах от лечение в Германия, съм подписал заповед да се заведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове“, категоричен бе Рашидов. „Минаха европейски и всякакви одитори относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строителя“, допълни още той.

Реакцията на столичния кмет Фандъкова: Министерството на културата си изпълнява поръчката и Столична община няма отношение по случая.

На пресконференцията от БСП анонсираха, че ще сезират и прокуратурата, и ОЛАФ по аферата „Ало, …Банов съм”. /БГНЕС