Аферата „Двойник” в РС Македония ще има международни последици

От няколко дни обществеността в Северна Македония е разтърсена от сериозен скандал, в който са замесени служители на МВР и който, според експерти, може да се отрази на международния имидж на страната.

На снимката: Оливер Спасовски

На 5 април опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ публикува документи за това как няколко души, заподозрени в организирана престъпност в региона, са получили документи за самоличност и паспорти на Северна Македония.

Пред журналисти от партията обявиха, че „в периода от декември 2017 г. до януари 2021 г. на ръководителите на няколко наркокартели са издадени оригинални документи от Македония за безпроблемно пътуване и престой в чужбина“. Според данните, с които ВМРО-ДПМНЕ разполага, става въпрос за издадени около 200 документа на криминални структури от Балканите и нарекоха случая „Мафия”.

Още на следващия ден бе проведена мащабна полицейска операция „Двойник”, при която бяха арестувани девет полицаи, част от мрежа за фалшифициране на паспорти и лични документи.

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония съобщиха, че операцията, която все още е в ход, се провежда в координация с разследващия офис на посолството на САЩ и Интерпол.

ВМРО-ДПМНЕ излезе с изявление, в което се посочва, че македонският премиер Зоран Заев и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски са дали възможност на балкански наркобарони да получат македонски паспорти и документи.

На последвалата пресконференция вътрешният министър разкри, че е разбита криминална група, част от която са били и 9 полицейски служители, които са издавали на чуждестранни граждани македонски паспорти с чужда идентичност. Сред служителите не е имало човек на ръководна длъжност.

В подкрепа на престъпната група е работило и лице, което не е имало официални правомощия, а е изпълнявало ролята на посредник между търсещите паспорти и длъжностите лица, уточни министърът.

По тази схема с чужда идентичност са успели да се сдобият 214 чужди и един македонски гражданин, каза той.

Оливер Спасовски обвини ВМРО-ДПМНЕ, че на практика е саботирала акцията, подготвяна една година в сътрудничество с Интерпол.

Сумата за получаване на фалшив паспорт е била около 20 000 евро.

Според ВМРО-ДПМНЕ, сред притежателите на македонски паспорти и шофьорски книжки са членове и водачи на черногорско-сръбския Шкалярски клан.

В изявление за медиите премиерът Зоран Заев заяви, че няма да иска оставката на вътрешния министър, тъй като акцията е била успешна.

Той посочи също така, че един от чиновниците, изготвяли оригинални паспорти за регионалните престъпници с фалшиви имена, е дал документи на опозицията, за да ги публикува, да създаде политическо напрежение и по този начин той да се спаси.

На снимката: Зоран Заев

Ето някои от скандалните притежатели на македонски документи за самоличност:

Седат Пекер – турски гражданин, един от ръководителите на турската мафия. В Турция е обвиняван в пране на пари, търговия с оръжие и е смятан за един от най-големите наркобосове на Балканите. Получил е македонска лична карта на името на Джадин Амедовски. Един от големите турски престъпници, е изгонен от Македония на 18-ти януари заради нерегламентиран престой в страната. Турското разузнаване го подозира и в опити да пропагандира ислямски фундаментализъм извън страната.

Флориан Мусай – бос на нарко-картел в Албания. Мусай става известен, когато в акция, организирана съвместно между полицейските служби на Германия, Холандия, Италия и Албания са открити 91 килограма кокаин на стойност 20 милиона евро. Флориан Мусай е получил македонски паспорт на името на Наум Фило, роден през 1986 г., след което пътува необезпокоявано до няколко европейски държави, а през октомври 2019 г. пристига в Южна Америка.

Валид Иса Хмаис – основен участник в прането на пари от търговията с кокаин на италианската мафия. През януари 2019 г. е подал редовно заявление за паспорт в Скопие, като за целта е бил сниман в съответното управление на МВР. По-късно получава паспорта си с крадена идентичност на македонски гражданин от Корча – Вурмо Тако.

От 2017 г. Валид Хмаис е издирван от няколко държави в света, но след като получава чужда идентичност е използвал паспорта си и през летището в Петорец е заминал за Турция. По данни на италианските медии в момента се намира на остров Мавриций.

Стефан Джукич – заподозрян в убийството на един от водачите на Ковачкия клан Радивой Звицер. Опитът за убийство е извършен в Киев. Стефан Джукич е притежател на македонски паспорт на името на Каче Герги, издаден надлежно от МВР на Северна Македония.

Йован Вукотич – известен като един от водачите на Шкалярския клан в Черна гора, контролираща търговията с наркотици. Притежател на македонски паспорт на името на Георги Андонов. /БГНЕС