АФП: 18 000 срещу корупцията и несправедливостта

Над 18 000 българи демонстрираха за осми ден в София, настоявайки за оставката на правителството, което обвиняват в корупция и олигархични връзки. Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес от София.

Демонстрантите, включително много млади хора, блокираха трафика в центъра на града за седем часа. Под удари на барабани те развяваха национални знамена и скандираха "ние ще бъдем тук всеки ден", "оставка" и "мафия" към дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов, което е на власт почти десет години с малки прекъсване. Те поискаха и оставката на главния прокурор Иван Гешев, когото обвиниха в "пристрастност". Протести срещу корупцията и за оставка на правителството след поредица от скандали бяха проведени вчера в десет големи града в страната. Борисов и неговите националистически съюзници в правителствената коалиция заявиха, че ще останат на власт до края на мандата на парламента следващата пролет.

„Кой от протестиращите има повече опит от нас, за да се изправи пред ужасните икономически и здравни предизвикателства пред страната тази зима!“, зави премиерът Борисов. Протестите събраха опозицията отляво и отдясно, както и демонстранти, които заявиха, че не са симпатизанти на никоя партия. Вот на недоверие е внесено от социалистите, но е малко вероятно да успее. След парламентарния вот, който се очаква във вторник, Борисов обеща "огромна промяна в правителството". Трима от най-влиятелните му министри – на финансите, икономиката и вътрешните работи, подадоха оставка в сряда. /БГНЕС