АФП: 5 факта за Македония

Малка и без излаз на море, Северна Македония, която гласува в неделя на президентски избори, наскоро влезе в световните новини, когато промени името си, за да сложи край на продължаващ 30 години спор с Гърция.

Тъй като избирателите се отправят към избирателните секции, ето пет неща, които трябва да знаем за балканската държава, която се появи след разпадането на Югославия преди почти 30 години:

Промяна на името

След обявяването на независимост през 1991 г. страната влезе в сблъсък за собствеността върху името „Македония“ с Гърция, която има провинция, носеща същото име. Тази година двете съседни държави подписаха историческа сделка за прекратяване на спора, като добавиха "Северна" към името на Македония в замяна на обещанието на Атина да спре да блокира членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Сделката беше аплодирана от западните сили, но критикувана от националисти и от двете страни на границата.

Подвеждащи знамена

В Македония живеят около два милиона души, предимно православни славяни и етническо албанско малцинство, което съставлява около една четвърт от населението. Преминавайки през северозападната част на Македония, един пътешественик може да си помисли, че се намира в Албания. По силата на споразумение от 2005 г. жителите имат право да поставят червено-черния албански флаг с двуглав орел, който може да се види в много села. След избягване на междуетническата война по време на кървавия разпад на Югославия през 90-те години, Македония се озова в криза, когато етническите албански бунтовници започнаха бунт през 2001 г. 200 души бяха убити по време на седеммесечния конфликт с македонските въоръжени сили. Сблъсъците бяха прекратени от споразумението от Охрид, постигнато през август 2001 година с посредничеството на международната общност. То осигури по-големи права на албанското малцинство в Македония, включително споделяне на властта, по-добро представителство в обществения сектор и официален статут на албанския език.

Емиграция

Македония е една от най-бедните страни в Европа със средна заплата от 400 евро ($ 470). Една пета от гражданите са безработни, като процентът на безработица сред младите хора е по-висок. Слабата икономика подхранва голяма емиграция в чужбина.

Властите нямат официални данни за емиграцията и не са организирали преброяване от 2002 г. насам, но според Световната банка, около половин милион македонци - една четвърт от населението - живеят извън страната.

Спорни герои

Две исторически личности са източник на гордост за македонците: Майка Тереза и Александър Велики.

И двамата обаче са спорни.

Майка Тереза е родена в Скопие по време на управлението на Османската империя и е с албански етнически произход, което подтиква албанците към претенции за духовното й наследство.

Междувременно Александър Велики е център на битката за идентичност с гърците, които претендират, че са наследници на неговото древно царство. По време на предишно правителство Скопие разгневи Атина, като издигна огромни статуи на Александър Велики в столицата.

От смяната на името си, Северна Македония смени името и на международното летище и на голяма магистрала.

Слънчева държава

Националното знаме представлява е стилизирано жълто слънце на червен фон. В Македония са регистрирани около 280 слънчеви дни в годината, според Метеорологичния институт.

Въпреки това, Македония е европейската държава, която произвежда най-малко слънчева енергия: 0,04% от общото производство, твърди Агенцията за енергетика.

Планинската страна е рай за туристи с три национални парка, 50 езера и хиляди километри пътеки.

Нейната кухня - смесица от османски, средиземноморски и австрийско-унгарски влияния - е известна с това, че е сред най-добрите на Балканите, както и нейното вино. /БГНЕС

-------- Анализ на Агенция Франс прес.