АФП: Антисистемна партия иска властта в България

Българска антисистемна партия, водена от певец, превърнал се в политик, заяви правото си да сформира правителство ден след като вторите парламентарни избори в страната за три месеца наказаха повечето утвърдени партии. Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес от София.

След преброяване на всички гласове партията "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов води с 23,9 процента. Въпреки че се предвижда ИТН да спечели само 64 места в 240-членния парламент, Трифонов заяви, че партията има за цел да управлява сама, тъй като коалицията "стана мръсна дума през последните години" - въпреки че самият той няма намерение да участва в правителството.

Изявлението му разгневи потенциалните съюзници от по-малките партии, както и предизвика загриженост относно очевидното му желание да дърпа конците на всяко правителство без ясен демократичен мандат.

Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е на път да постигне най-лошия си резултат досега - 23,7 процента.

54-годишният Трифонов заяви в изявление, излъчено по неговия телевизионен канал 7/8, че "очакваме да получим мандат" от президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Той благодари на избирателите за тяхната "фантастична подкрепа" и заяви, че иска да скъса с "неморалните и нечестни" практики, които отдавна характеризират българската политика.

Изискващ „картбланш“

Трифонов, който десетилетия наред забавляваше българите с поп-фолк мелодии и кавър версии на традиционни песни, страда от здравословни проблеми и избягва да се представя като потенциален премиер.

За известна изненада той също се противопостави на преговорите с двете партии от миналогодишните протести - дясната „Демократична България“ и клонящата вляво „Изправи се! Мутри вън!“ - докато самият той се стреми да не привлича внимание.

Вместо това Трифонов използва изявлението си, за да представи предложения от него кабинет.

Той каза, че предпочитанието му за премиер ще бъде ветеранът Николай Василев, подкрепен от "екип от честни, почтени хора, които говорят няколко езика и са учили в престижни университети".

В състава има относително висок дял жени, включително за постовете за министър на отбраната и финансите.

За първи път ще има и министър от маргинализираното ромско малцинство.

Трифонов обеща, че няма да има милост за нарушителите на законите, като реверанс към широко разпространения гняв заради корупцията и безнаказаността, станал причина за уличните протести миналата година и нанесъл сериозен удар по традиционните партии.

Докато част от платформата на Трифонов е приветствана от коментаторите, някои казват, че той надценява възможностите си.

„Само с 24 процента от гласовете“ при рекордно ниска избирателна активност от едва 40 процента, „Трифонов настоява за картбланш за управление на страната“, каза пред местните медии Даниел Смилов, политолог от мозъчния тръст Център за либерални стратегии.

Смилов каза още, че предложеният кабинет на Трифонов е "неубедителен: той е трябвало да предложи фигури с по-голяма тежест и повече опит".

Подобно на изнудване

Трифонов "маневрира с известна прямота: ето правителството, можете ли да го подкрепите или не", каза Евгени Дайнов от Нов български университет пред АФП. Колегата му Анна Кръстева стигна дотам, че определи поведението на Трифонов като „нещо подобно на изнудване“ в интервю за БНР.

Освен това Смилов посочи, че в програмата, предложена от Трифонов, липсва същност, най-вече в решаващата част на съдебната реформа.

В социалните медии някои изразиха подозрение, че влиянието на стария елит може да се задържи при правителство на ИТН, а други се подиграха на плановете на Трифонов да изпрати първите български астронавти след комунистическата епоха в космоса.

Гласуването в неделя беше проведено, защото никоя партия не успя да сформира правителство след последните избори през април.

Вчерашният вот беше помрачен от ниска избирателна активност, вероятно защото много хора вече бяха заминали за летните ваканции.

„Демократична България“ и клонящите вляво „Изправи се! Мутри вън!“ са съответно с 12,5% и 5%.

Николай Хаджигенов, съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“ реагира хладно на плановете на Трифонов, като заяви пред AФП, че той "няма реални проекти" и че "телевизионните съобщения за решения, взети от един човек, не са демокрация".

Той добави, че "след днешната декларация новите избори му се струват реалистични".

Първан Симеонов от института "Галъп Интернешънъл" заяви, че Трифонов ще се стреми да "прехвърли вината" върху по-малките партии, ако отхвърлят плановете му. Междувременно опозиционните социалисти спаднаха до 13,6%, а партията на турското малцинство ДПС - която традиционно играеше ролята на решаващ фактор при смяна на правителства, получи 10,6%. /БГНЕС

Категории: