АФП: България е разтърсена от вълна от антимигрантска дезинформация

Демонстрации, насилие над чужденци, полицейски патрули - обстановката в България се нажежава, като в навечерието на частичното присъединяване на страната към Шенгенското пространство, насрочено за края на март, се разразява вълна от дезинформация. Това се казва в анализ на Агенция Франс прес от София.

Почти всяка седмица опозицията размахва една и съща заплаха: че балканската страна, най-бедната в ЕС, ще бъде превърната в "сметище за мигранти".

През януари Костадин Костадинов, лидер на ултранационалистическата проруска партия "Възраждане", предупреди, че "ще се превърнем в най-големия бежански лагер в света".

Въпросът възникна малко след като Австрия вдигна ветото си върху присъединяването на София и Букурещ към Шенгенското пространство за пътуване по въздух и море.

В замяна на това Виена поиска от двете страни "незабавно да върнат обратно всички търсещи убежище и бежанци, за които са отговорни", но които са продължили пътуването си към Австрия.

Като входна врата към Европейския съюз (ЕС), през последните две години България отбеляза ръст на нелегалната имиграция, въпреки 234-километровата ограда от бодлива тел по границата с Турция.

Често обаче тя е само междинна спирка за мигрантите, предимно от Афганистан, Сирия и Мароко, по пътя им към Западна Европа.

В другия край на политическия спектър социалистите също се включиха в танца на дезинформацията.

След неотдавнашното решение за депортиране на хора от Германия те обвиниха правителството, че превръща страната в "наказателна колония за престъпници, убийци, изнасилвачи и перачи на пари".

В действителност става дума за няколко българи, освободени след излежаване на присъдите си, според българското МВР и баварските власти. 18 сирийци, сред които и деца на възраст между 4 и 6 години, също са били върнати обратно в София, но те никога не са били осъждани за сериозни престъпления в Германия.

В съобщение, публикувано във Фейсбук миналата седмица, правителството опроверга съществуването на "безпрецедентни миграционни потоци" в България - страна, която е сравнително пощадена с оглед на регистрираните през 2023 г. един милион молби за убежище в ЕС, което е рекорд за последните 7 години.

Според официалните данни на Националната агенция за бежанците към 11 март тази година 190 граждани на трети страни са били прехвърлени от други държави от ЕС съгласно Дъблинския регламент, който предвижда, че мигрантите трябва да подадат молба за убежище в европейската държава, в която пристигат за първи път.

Тази цифра е съпоставима с последните два месеца на 2023 г., когато в България са се завърнали 127 души.

Освен това приемните центрове "са пълни само на 43%", според властите.

"Българските партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път, се заиграват със страховете на хората и насаждат омраза, като разпространяват невярна информация", обвини правителството, което вижда зад тези "прогнози за хаос" ръката на Кремъл.

В допълнение към антиимигрантската реторика някои избрани представители публикуваха в социалните мрежи извадени от контекста видеоклипове, на които се вижда как "мигранти пребиват млади българи" на пешеходна улица в София - инцидент, който полицията описа като сбиване между две групи, които се познават.

Представители на малки партии дори отидоха на летището, за да посрещнат самолетите, за които се твърди, че превозват "орди от мигранти", като публикуваха снимки в подкрепа на твърденията си.

Всеки път проруските уебсайтове подхващаха историята.

В този отровен климат бяха регистрирани инциденти, насочени срещу чужденци, в София и край Пловдив, втория по големина град в страната. Бяха организирани и демонстрации с призиви мигрантите да бъдат прогонени "от България".

Дотолкова, че правителството реши да засили полицейското присъствие в столицата и около бежанските центрове.

"Думите се отразяват на реалността", заяви пред АФП Илдико Отова, изследовател в Софийския университет. Няма миграционна "криза", а "кризисен разказ, който представлява реална заплаха за сигурността". /БГНЕС