АФП: Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си

Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка. Това твърди в публикация агенция Франс прес, припомняйки за продължаващите вече почти два месеца протести в София, блокирали централни булеварди и настояващи за оставката на Борисов и главения прокурор Иван Гешев заради „предполагаеми връзки със задкулисни олигарси“.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията. „Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор - въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Според публикацията, анализаторите са отхвърлили предложението като опит на Борисов да спечели време и да запази поста си до изтичането на настоящия му трети мандат през март 2021 г. /БГНЕС