АФП: ГЕРБ начело във вота, нямат ясен коалиционен партньор

Дясноцентристката партия ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов излезе начело на парламентарните избори през уикенда, но с надигането на протестните партии няма ясен партньор, с който да сформира управляваща коалиция. Това се казва в анализ на агенция Франс прес.

ГЕРБ, с подрито от скандали и протести влияние след близо десетилетие на власт, спечели едва 26,07% от гласовете в неделя. След като стана ясно, че Борисов е изправен пред трудна задача да сформира правителство, той се постави като лидер, представляващ стабилността.

"Няма да успеете сами ... нека се обединим", каза той в пряко предаване във Фейсбук в неделя вечерта.

"Имате ли някой по-опитен от мен?" попита той.

Той също така предложи кабинет от експерти "за излизане от пандемията" след избори, проведени в пика на третата коронавирусна вълна в страната.

Анализаторите предричаха тежка битка за Борисов да създаде нова коалиция след неочаквано силно представяне на нови популистки и антиправителствени протестни партии.

"Резултатите показват дълбоката фрагментация на обществото," каза политическият анализатор Антоний Гълъбов. "Няма явно мнозинство и ГЕРБ дължи победата си само на грижата на избирателите за стабилност."

Фрагментиран парламент

Новата популистка партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, музикантът, превърнал се в политик, излезе изненадващо втора с 17,9% от гласовете, според официалните частични резултати.

Традиционната основна опозиционна Социалистическа партия получава едва 14,9%.

Очаква се няколко други партии да влязат в 240-местния парламент, включително две, които ръководиха масови антиправителствени протести миналото лято, обвинявайки Борисов в защита на олигарси.

Това са дясната коалиция "Демократична България", която спечели около 10 процента от гласовете, докато новата лява коалиция "Изправи се! Мутри вън!”, която е близка до президента Румен Радев, остър критик на Борисов - взе близо пет процента. Повлиялата в редица предишни български правителства партия на турското малцинство „Движение за права и свободи“ е пета с девет процента.

Настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ ВМРО междувременно не успяха да преминат прага от четири процента за влизане в парламента.

"Политиците сега трябва да проявят мъдрост, защото в този фрагментиран парламент ще бъде трудно да се сформира правителство, ако те не покажат политическа воля, желание и визия", каза пред АФП 67-годишният софтуерен инженер Любомир Цеков от София, добавяйки, че се надява нови избори да бъдат избегнати.

Някои възрастни гласоподаватели бяха озадачени от възхода на Трифонов, който е доста популярен от много години, но най-вече като певец и водещ на токшоу.

"Нямам мнение за Трифонов като политик, той е просто шоумен! Не знам какво да очаквам", заяви 64-годишната Виолета Михайлова и добави, че е разочарована от изборните резултати. /БГНЕС