АФП: Изборите в Словения ще засилят разделението

В Словения днес се провеждат парламентарни избори, които се очертават като напрегната надпревара между консервативния премиер Янез Янша и политически новак в поляризираната държава от ЕС.

63-годишният Янса, съюзник на унгарския министър-председател националист Виктор Орбан и почитател на американския експрезидент Доналд Тръмп, се изправя в пряк сблъсък с Роберт Голоб, бивш предприемач в областта на слънчевата енергия.

Със спортна вратовръзка в националните цветове на Украйна - синьо и жълто, Янша гласува рано в своето село Арнаце в северозападната част на страната.

"Избирателната активност със сигурност ще бъде висока и това е добре.... Надявам се, че ще продължим да вървим по пътя, който беше начертан", каза Янша пред репортери.

Към 16:00 ч. местно време избирателната активност в страната беше 49,3% в сравнение с 34,4%, които се явиха по същото време на последните парламентарни избори през 2018 г., съобщиха от избирателната комисия.

Трикратният премиер водеше кампанията си с обещания за стабилност, но опасенията за върховенството на закона са подсилили опозицията, смятат анализатори.

"Изборите ще решат как ще се развива Словения не само през следващите четири години, но и през цялото следващо десетилетие, тъй като са заложени много проекти", каза Янша.

Точка на пречупване" -

Откакто пое властта през март 2020 г., десетки хиляди граждани участват редовно в антиправителствени митинги, обвинявайки Янща в авторитаризъм.

Обявявайки изборите за "референдум за демокрацията", опозицията обвини Янша, че се опитва да подкопае демократичните институции и свободата на печата, подобно на своя съюзник Орбан в съседна Унгария.

"Ако това темпо продължи, след четири години ще бъдем много близо до това (затягане на държавния контрол като в Унгария и Полша)", заяви пред АФП Урос Есих, колумнист в един от водещите словенски ежедневници "Дело".

Той заяви, че изборите представляват "точка на пречупване", в която се сблъскват "либерални и нелиберални политически сили" в Словения.

"Надявам се, че ситуацията ще се промени... Очевидно е, че повечето хора не са доволни от това правителство и от начина, по който то управлява", заяви пред АФП Сара Риглер, 21-годишна студентка по психология, в избирателна секция в столицата Любляна.

Възходът на 55-годишния Голоб започна, когато той пое малката Зелена партия през януари, преименувайки я на Движение за свобода (ДС).

Последното социологическо проучване от петък следобед показа, че ДС получава над 27% от гласовете на избирателите, изпреварвайки Словенската демократическа партия (СДС) на Янша с 24%, въпреки че анализаторите предупреждават, че много избиратели могат да вземат решения в последния момент.

Голоб, който обеща да възстанови "нормалността", има подкрепата и на няколко лявоцентристки опозиционни партии.

Янша, дори и със съюзници от дясноцентристката партия, изглежда няма да успее да си осигури мнозинство в 90-местния парламент.

Важни избори

Анализаторите очакваха повишена избирателна активност, тъй като избирателите се обръщат срещу стила на Янша.

През последните две години имиджът му пострада и от споровете с Брюксел заради действията му за спиране на финансирането на националната информационна агенция и протакането на назначаването на прокурори в новия орган на блока за борба с корупцията.

Въпреки че Янша беше сред първите чуждестранни лидери, които заминаха за Киев на 15 март след руската инвазия в Украйна, нападението на Москва не заемаше централно място в предизборната кампания в Словения.

"Тези избори са абсолютно важни... Надявам се и желая това правителство да остане. То върши чудесна работа", заяви свещеникът Андрей Мазей пред АФП в избирателната секция в селото на Янша.

Янша вече е бил министър-председател в периода 2004-2008 г. и 2012-2013 г. Само година след втория си премиерски мандат той беше принуден да напусне поста заради корупционен скандал.

Избирателните секции приключват в 19:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич), а екзитполовете се очакват малко след това.

„Изборите ще решат между демокрацията и автокрацията", пише Игор Крсинар, колумнист на списание "Репортер" - рядък критичен консервативен глас. /БГНЕС