АФП: Израел - военната и икономическа сила на Близкия изток

Израел, който гласува на парламентарни избори във вторник, се превърна във военната сила на Близкия изток и основен играч в сектора на високите технологии от създаването си преди седем десетилетия.

Страната води множество войни със своите арабски съседи и продължава да окупира Западния бряг, където мирният процес с палестинците е на смъртно легло от 2016 г. насам. Ето някои факти за страната: Израел е водеща военна сила в Близкия изток и се смята, че притежава единствения, макар и необявен, ядрен арсенал. Страната получава почти 4 милиарда долара годишно от военна помощ от САЩ. Първата арабско-израелска война избухва на 15 май 1948 г., ден след като ционисткият лидер Давид Бен-Гурион обяви създаването на страната. Официално Израел е преминал през осем конфликта, включително Шестдневната война от юни 1967 г., в която завладява от Йордания Западния бряг - включително източен Йерусалим и стратегическите Голански възвишения от Сирия. Израел е подписал мирни договори само с две арабски правителства – това на Египет през 1979 г. и на Йордания през 1994 г. Селища, интифади Населението на Израел се е увеличило десетократно от 1948 г., като достига 8,8 милиона през 2018 г., според официалната статистика. През последните десетилетия Израел значително засили процеса на заселване на окупирания Западен бряг, като построи домове за около 650 000 души, включително в Източен Йерусалим. Международната общност смята еврейските селища в окупираните територии за незаконни и ООН твърди, че постоянното им разширяване е най-голямата пречка за мира между Израел и палестинците. Има две палестински въстания или интифади - 1987-1993 и 2000-2005. Първата завърши с подписването на споразуменията от Осло и Вашингтон между Израел и Организацията за освобождение на Палестина.

То предостави на палестинците ограничена автономия на Западния бряг и Ивицата Газа като междинна стъпка към всеобхватно мирно споразумение, което никога не беше договорено. През 2002 г. по време на втората интифада Израел започна да изгражда стена за сигурност, която според него е предназначена да задържи нападателите, но които се вият през палестинските територии. Поддръжка на Тръмп Израел се стреми да избягва прякото участие в сирийската гражданска война, която започна през 2011 г. Но страната публично призна, че е извършила бомбардировка в Сирия, която е насочена срещу Иран и неговия съюзник „Хизбула“. Израел обеща да попречи и на двете да се укрепят в североизточната му съседка. Премиерът Бенямин Нетаняху, който е на власт от 2009 г., формира ново правителство през 2015 г., което се счита за най-дясното в историята на Израел. Той иска да бъде преизбран под сянката на надвисналите обвинения, които досега многократно е отричал. Нетаняху спечели твърдата подкрепа на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Разрушавайки десетилетия международен консенсус, американският лидер призна град Йерусалим за столица на Израел през декември 2017 г. и анексирането на Голанските възвишения през март 2019 г. Високи технологии и природен газ Високотехнологичният сектор на Израел представлява 43% от износа на страната, според Министерството на икономиката. Десетки чуждестранни компании са открили изследователски и развойни центрове. Израел има ограничени природни ресурси, но през последните години е открил големи резерви на газ в морето и изгражда инфраструктурата, за да ги експлоатира. Израел има ниска безработица и ръст от близо три процента, но разходите за живот остават много високи и повече от 20 процента от населението живее под прага на бедността. /АФП