АФП: Хиляди българи на протест срещу насилието над жени

Хиляди българи излязоха по улиците, за да протестират срещу насилието над жени, след като разтърсващ случай на тийнейджърка, нарязана стотици пъти, шокира страната, пише Франс прес.


Около 5000 души демонстрираха в София, а протести се проведоха и в други градове в страната, където митингите срещу насилието над жени са рядкост.

В случая 18-годишното момиче е било нападнато преди месец. Тя заяви, че бившият ѝ приятел я е нарязал стотици пъти, счупил ѝ е носа и е обръснал косата ѝ.

Съдът в централния град Стара Загора, разглеждащ делото, окачестви нараняванията като "леки" и не разпореди задържане на 26-годишния мъж.

След това под натиск властите са задържали мъжа, който отрича да е нападнал жената, заради изпращането на заплашителни текстови съобщения до нея.

Протестиращите призоваха за преразглеждане на съдебната система и по-добра защита на жените, като носеха плакати с надпис "Нито една жена повече".

"Как е възможно подобен садизъм да бъде обозначен като "лека телесна повреда"... Реакцията на съда е шокираща", заяви пред АФП 39-годишната Емилия Стоянова, която работи в областта на човешките ресурси.

"Традиционната толерантност към домашното насилие, нефункционирането на институциите трябва да се променят. Започна да се променя, но обществото трябва да се включи", каза друг протестиращ, 33-годишен художник.

Според полицейската статистика през първите три месеца на тази година са убити 18 жени, за които се предполага, че са убити от познати мъже, но според активисти жертвите са много повече.

Те се борят за законодателни промени, които да защитават по-добре жените от насилствени партньори или бивши партньори. /БГНЕС