АФП: Протестиращите в България молят Европа за помощ

Хиляди българи отново са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици протести с призив за оставка на консервативното правителство на премиера Бойко Борисов. Така започва публикация на агенция Франс прес, отразяваща събитията в страната ни. “Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне" – извежда публикацията като акцент призива на един от протестиращите.

Над 5 000 скандират „Оставка!“ и развяват българския трикольор. Стотици от тях до късни часове маршируват по натоварени булеварди в центъра на града - от сградите на правителството до парламента и едно от най-натоварените в центъра на София кръстовища на Орлов мост, като ефективно блокират целия трафик.

По-малки протести се провеждат в няколко други градове в страната, но, според анализаторите, броят на демонстрантите не е успял да отговори на призива на организаторите за национална мобилизация срещу Борисов.

Като искания на младите протестиращи са посочени оставка на кабинета и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, като „много от лозунгите в митинга обвиняват и двамата във връзки с влиятелни олигарси“.

„Край на законната мафия“ гласи лозунг, носен от 18-годишния Димитър Иванов, който казва за АФП, че участва в митингите всяка вечер, откакто са започнали преди три седмици. "Не искаме да емигрираме, искаме да останем в България и вече не можем да се примиряваме с правителство, състоящо се от некомпетентни марионетки. Ще продължим натиска, докато нещо не се промени. Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне", казва Иванов.

"Борисов трябва да подаде оставка. Той вече няма място в правителството", твърди 30-годишната Ема Крумовска, настоявайки, че премиерът цели "да купи следващите избори".

Третият мандат на Борисов предстои да изтече през март 2021 г. и той смята да го изкара докрай.

Относно началото на протестите, репортажът припомня нахлуването на прокуратурата в офисите на подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, откровен критик на Борисов, както и инцидентите, показващи „протекционистката политика на правителството срещу мощни олигарси, които доведоха обществения гняв до точка на кипене“.

„Тринадесет години след присъединяването си към ЕС като най-бедната му страна, България все още остава най-корумпираната държава-членка на блока, според индекса на възприемане на корупцията на „Transparency International“, завършва АФП. /БГНЕС