АФП: Заради шпионска афера руски милиардер със забрана за България

България забрани на руски милиардер да влиза в страната заради предполагаема шпионска конспирация, имаща за цел отклоняване на страната от прозападната й ориентация и преориентирането й към Москва. Това се казва в репортаж на агенция Франс прес от София.

„На Константин Малофеев на 45 години, инвестиционен банкер и медиен магнат, близък до Кремъл, е забранено да влиза в България за срок от 10 години“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенцията.

Тя припомня и забраната, издадена във вторник, 10 септември, срещу бившия руски разузнавач Леонид Решетников и обвиненията в шпионаж срещу лидера на проруското гражданско движение „Русофили“ Николай Малинов.

По-нататък АФП цитира американското посолство в София, което каза в изявление, че е запознато с разследването за шпионаж: "Съединените щати изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злокачествено влияние“.

Цитирано е и изявлението на българския премиер Бойко Борисов, в което той заявява, че цел на разследването не е Москва, и подчертава: "нашата геополитическа ориентация... са ЕС и НАТО".

България е член както на Европейския съюз, така и на НАТО.

„Прокурорите твърдят, че Малинов е получил средства от две базирани в Русия организации – „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания (RISS) - за да прокарат интересите си в България, продължава „Франс прес“. Тя информира също, че Малофеев, който вече има забрана за пътуване в ЕС през 2014 г. за предполагаемо финансиране на промосковски сепаратисти в Източна Украйна, оглавява обществената организация „Двуглав орел“, където Решетников работи като негов заместник. Решетников също е работил и с RISS.

По-нататък се цитира интервю за българската медия бТВ, в което Малинов „отрича да е получавал средства, от която и да е от организациите“ и твърденията му, че русофилското му мислене и дългогодишните тесни връзки с Решетников, Малофеев и други руски служители винаги са били публични.

АФП информира за записка, за която се твърди, че е написана от Малинов на руски език. В нея се очертават „поредица от политически и икономически дейности и средствата за финансирането им с цел промяна на сегашната ориентация на вътрешната и външната политика на България“ далеч от Запада и към Москва.

Малинов е бил в заговор за улесняване на придобиването от Малофеев на медийни обекти, съоръжение за производство на оръжие, телеком и други компании в България.

АФП завършва с факти от миналото, имащи отношение към случая.

„България беше непоколебим съветски сателит по време на комунизма, преди да изгради по-близки връзки със Запада. Но тя поддържа тесни отношения с Русия след падането на режима през 1989 година“. /БГНЕС